Značilnosti prehlada

Značilnosti prehlada

Prehlad spremljajo zamašen nos in izcedek iz nosu, bolečine v grlu, včasih tudi glavobol in rahla utrujenost.

Simptomi prehlada

Prehladni simptomi nastanejo kot odgovor telesa na okužbo z virusi. Ko virus napade nosne celice, se aktivirajo posredniki vnetja (mediatorji), ki so sestavni del imunskega sistema in telo pomagajo zaščititi pred okužbami. Povzročajo razširitev krvnih žil in povečano izločanje sluzi v nosu, kar pripomore k večjemu izcedku. Aktivirajo tudi reflekse za kihanje in kašljanje. Posredniki vnetja pri prehladu so histamin, kinini, interlevkini in prostaglandini.

Kako se prehlad prenaša?

Prehlad povzroča več kot 200 različnih virusov. Najpomembnejša skupina so rinovirusi, ki naj bi povzročili 30 do 50 % prehladnih obolenj.

Prehlad običajno prinesejo otroci, potem pa družinski člani zbolevajo na 2 do 5 dni. Viruse, ki povzročajo prehlad, najpogosteje z rokami prenesemo na nosno sluznico ali na očesno veznico in tako povzročimo obolenje. Na predmetih, na primer na svinčnikih, knjigah ali kavnih skodelicah, virusi preživijo celo nekaj ur.

Osebe, ki so prebolele prehlad, izločajo viruse različno dolgo, od 4 dni do 3 tedne. Otroci jih izločajo dlje kot odrasli.

Kako pride do okužbe

Nos prečisti približno 6 litrov zraka na minuto. Očiščevalni mehanizmi v nosu so zelo učinkoviti pri odstranjevanju tujkov, ki pridejo v nos z vdihanim zrakom, žal pa niso učinkoviti pri odstranjevanju virusov. Že en sam virus lahko povzroči okužbo. Simptomi, ki spremljajo prehlad, se pojavijo po 10 do 12 urah. Najmočneje so izraženi po 36 do 72 urah.

Možni zapleti prehlada

Zaradi prehlada je več odsotnosti z dela in od pouka kot zaradi vseh ostalih bolezni skupaj. Odrasli v povprečju zbolimo 2- do 4-krat na leto, otroci pa 6- do 8-krat. Zavedati se moramo, da tudi pri prehladu lahko pride do zapletov, na primer do vnetja srednjega ušesa (največkrat pri otrocih) in obnosnih votlin (sinuzitisa) ter do okužb spodnjih dihal, med katerimi je najpogostejša in najnevarnejša pljučnica.