Ohranjanje miselne vitalnosti za polno življenje

Ohranjanje miselne vitalnosti za polno življenje

Po ugotovitvah znanstvenikov se okoli 45. leta začnejo spreminjati tudi naši možgani. Do sprememb pride v možganski strukturi, zmanjševati pa se začne tudi njihova prekrvitev, s tem pa tudi dotok kisika in hranljivih snovi do možganskih celic. Zaradi hitrega načina življenja in s tem povezanega stresa lahko možgane prizadenejo tudi škodljivi radikali, kar lahko vodi v propadanje možganskih celic. Posledica je upad miselnih sposobnosti, kar se kaže kot pozabljivost, raztresenost, slabša koncentracija in motnje spomina.

Ohranjanje miselne vitalnosti

Za ohranjanje miselne vitalnosti lahko poskrbimo na več načinov. Težko je izpostaviti enega, ker gre za kombinacijo različnih stvari, ki so pomembne za zdravje možganov. Bolj bodo zdravi in bolje bodo delovali, če bomo živeli zdravo in upoštevali kombinacijo zadostne telesne in miselne aktivnosti.

Ne podcenjujte pomembnosti počitka in dobrega spanca.

Večina misli, da so možgani najbolj dejavni podnevi, vendar to ne drži. Možgani se med spanjem »spočijejo« od čutnih zaznav. Dober in zadosten spanec pripomore k boljšemu počutju, produktivnosti, koncentraciji in tudi spominu, saj se med spanjem dogaja proces, med katerim se novi spomini utrjujejo in umeščajo med stare.

Pojdite v družbo, ohranjajte odnose.

Druženje pomaga pri zmanjševanju stresa, ki lahko povzroča upad miselnih sposobnosti. Pomembno je, da počnete stvari, ki so vam všeč, vas zanimajo in osrečujejo. Kadarkoli je le mogoče, se srečujte s svojimi bližnjimi in prijatelji, spoznavajte nove ljudi. Izmenjujte izkušnje, svetujte in se naučite česa novega.

Telesna vadba naj postane vaše vsakodnevno opravilo.

Ob redni telesni vadbi oziroma gibanju se poveča pretok krvi po žilah in pospeši rast novih možganskih celic. Izboljšata se tudi koncentracija in pozornost. Pol ure hoje, kolesarjenja, plavanja, plesa ali vašega najljubšega športa na dan je dovolj za povečanje pretoka krvi po vsem telesu, tudi v možganih. Znanstveniki so dokazali, da redna telesna vadba ohranja možgane zdrave in prispeva k zmanjšanju tveganja za pojav demence.

Urite svoje možgane z umovadbo.

Na pamet se naučite pesmico, začnite se učiti tujega jezika, povejte bližnjim vsebino knjige, ki ste jo prebrali. Rešujte križanke in igrajte šah. Tako boste upočasnili upad miselnih funkcij, ki je povezan s staranjem. Možgani imajo radi izzive – privoščite jim jih.

Poskrbite za zdravo prehrano.

Uravnotežena in zdrava prehrana, ki je dobra za srce, koristi tudi možganom. Z glukozo (iz sestavljenih ogljikovih hidratov) možgani dobijo potrebno energijo za normalno delovanje. Beljakovine so pomembne za gradnjo vseh potrebnih prenašalcev in encimov, ki delujejo v možganih. Jejte več svežega sadja in zelenjave, saj vsebujeta vitamine in minerale, ki pozitivno vplivajo na možganske celice. Ribe so vir maščobnih kislin omega 3, ki so pomembne za prenos informacij po možganih.

Ohranjajte svoj um v vrhunski formi z Bilobilom.

K ohranjanju svojega uma v vrhunski formi lahko prispevate tudi z rednim jemanjem Bilobila. Z izvlečkom ginka izboljša oskrbo možganov s kisikom in hranilnimi snovmi, razširi krvne žile, izboljša prekrvitev možganov in deluje antioksidativno, saj možganske celice varuje pred škodljivimi radikali. Že z 2 kapsulama na dan (240 mg) boste dosegli priporočeni dnevni odmerek in prispevali k ohranjanju svoje miselne vitalnosti.

Več o Bilobilu in pomenu redne skrbi za možgane lahko preberete na spletni strani www.bilobil.si.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.