Stres, utrujenost, zmanjšana koncentracija

Stres, utrujenost, zmanjšana koncentracija

Človeški možgani so izredno zapleten in razvit sistem. Zapletena mreža živcev, ki sestavlja naše živčevje, ne tehta niti poldrugi kilogram. Sposobnosti in zmogljivosti možganov daleč prekašajo katerikoli računalnik. Vanje lahko vsako sekundo, od rojstva do smrti, spravimo na tisoče novih podatkov, pa prostor še ostaja. Poskusi kažejo, da si lahko zapomnimo prav vse, kar se nam pripeti.

Pa vendar se nam zgodi, da pozabimo na drobna opravila in obljube, rojstne dneve naših bližjih, na pregled pri zobozdravniku. Poleg tega se ne moremo zbrati, ko bi bilo to najbolj potrebno. Med številnimi vzroki za to izstopata dva – utrujenost in stres. Utrujeni možgani ne morejo dati od sebe toliko kot spočiti. Vse bolj se zavedamo, kako pomembno je, da se znebimo stalnega stresa, negativnega razmišljanja in nakopičene napetosti. Marsikdo sicer misli, da je to v sodobnem svetu skoraj nemogoče, pa vendar obstajajo načini, da ta cilj dosežemo. Veliko odgovorov daje tudi narava.

Stres je neke vrste obrambni mehanizem telesa

V stresnih obdobjih se izločajo hormoni, ki nas opozarjajo in nam pomagajo preživeti. Adrenalin poskrbi, da začne naše srce hitreje utripati. Dihanje postane globlje in hitrejše, kar omogoči večji dotok kisika in glukoze v možgane, poveča pa se tudi pretok krvi in tako telo pripravi na boj ali beg. Poleg adrenalina se pri stresu izloča hormon kortizol, ki mu pravimo stresni hormon. Kortizol ni samo signal, ki kaže na stres, ampak nam pri stresu tudi pomaga, saj vpliva na ravnotežje v telesu in je pomemben za normalno delovanje skoraj vseh telesnih funkcij. Njegovo pomanjkanje lahko oslabi imunski sistem in povzroči nastanek bolezni.

Ginseng prebudi življenjsko moč in pomaga pri stresu

Ginseng izboljša presnovo in oskrbo tkiv s kisikom in pomaga telesu, da se lažje prilagodi na različne stresne dejavnike. Tako lažje premagujemo vsakodnevne duševne in umske napore, manj smo izčrpani in utrujeni. Koristi tudi športnikom in rekreativcem pri večjih telesnih obremenitvah, pomaga okrevati po daljši bolezni, predvsem pa izboljša kakovost življenja. Počutimo se odlično, polni smo pozitivnih misli in idej. Poleg tega je ginseng nekakšna zeliščna viagra. Ugodno vpliva na spolno moč, saj zviša raven spolnih hormonov ter pospeši tvorbo in gibljivost semenčic.

Stresne situacije povzročijo motnje v prekrvljenosti možganov

Posledica tega je slabša oskrba s kisikom in glukozo, kar se na začetku kaže v zmanjšani koncentraciji in slabšem spominu. K motnjam prekrvljenosti prispevajo tudi zvišan krvni tlak in bolezni srca, sladkorna bolezen in dedna nagnjenost. Kajenje, neustrezna prehrana in premajhna telesna dejavnost pa lahko stanje dodatno poslabšajo.
Do večje koncentracije in inovativnosti pri delu ter boljšega spomina nam lahko pomagajo tudi zdravila, ki vsebujejo izvleček iz dvokrpega ginka.

Ginko biloba za boljši spomin in koncentracijo

Iz posušenih zelenih ginkovih listov pridobivajo izvleček. Učinkovine v njem izboljšujejo preskrbo možganov s kisikom in hranilnimi snovmi, širijo krvne žile ter s tem povečajo prekrvljenost. Izboljšana prekrvljenost ni omejena le na možgane, ampak je opazna tudi na okončinah. Poleg tega učinkovine zmanjšujejo zlepljanje krvnih ploščic. Kri je zato manj viskozna, njen pretok je boljši. Ginko z uravnavanjem presnove ščiti celice in tkiva pred poškodbami, ki jih povzroča pomanjkanje kisika. Ti učinki pa pripomorejo k večji zbranosti in boljšemu opravljanju vsakodnevnih aktivnosti.

Poskrbimo za svoje možgane in prebudimo življenjsko moč

S kombinacijo ginka in ginsenga smo lažje kos vsakodnevnim pritiskom. Ginko nam pomaga, da bolj uspešno opravljamo vsakodnevne intelektualne aktivnosti, ginseng pa nam povrne življenjsko moč in energijo, saj poveča našo telesno in duševno vzdržljivost. Za možgane je neprecenljiva redna telesna vadba. Izredno pomemben je tudi počitek, saj se med spanjem, predvsem ponoči, obnavljajo celice. Prav tako je za delovanje možganov in dobro počutje potrebna redna in uravnotežena prehrana.