Ko so minute pomembne

Ko so minute pomembne

Bolezni srca in žilja je v sodobnem svetu vedno več. Možganska kap in srčni infarkt ostajata bolezenski stanji, ki najbolj ogrožata življenje in večini bolnikov za vedno spremenita življenje. To je tudi osrednja tema 19. številke revije V skrbi za vaše zdravje. Članki so namenjeni tako tistim, ki imajo dejavnike tveganja za pojav bolezni srca in žilja, kot bolnikom in njihovim svojcem, ki že imajo izkušnjo s tovrstnim dogodkom, da bodo lažje razumeli, kaj se jim je zgodilo, zakaj je do tega prišlo in kako preprečiti ponovne dogodke.

Zmotno je prepričanje, da se možganska kap ali srčni infarkt lahko zgodita le starejšim. Res so bolj ogroženi, vendar ne smemo spregledati dejstva, da možganska kap in srčni infarkt nista povezana samo z leti. Prav zato bi morali vsi bolje poznati dejavnike tveganja, ki lahko privedejo do bolezni srca in žilja. Na nekatere sicer ne moremo vplivati, na nekatere pa lahko pomembno vplivamo z ustreznim življenjskim slogom. V reviji je razloženo, kako nastaneta možganska kap in srčni infarkt ter kako ju prepoznamo, pa tudi kako moramo ukrepati v takih primerih. Zelo pomembna je namreč takojšnja pomoč, saj res šteje vsaka minuta. Pomembno si je zapomniti številko 112. Na tej telefonski številki dobimo nujno medicinsko pomoč in reševalce, ki nam z nasveti pomagajo, da v času do njihovega prihoda pravilno ukrepamo. V reviji je predstavljen tudi potek zdravljenja, pri čemer je zelo poudarjena vloga bolnikove družine. Vsakemu pa lahko koristijo nasveti, kako zmanjšati tveganje za nastanek srčnega infarkta in možganske kapi.

Pomembno si je zapomniti številko 112. Na tej telefonski številki dobimo nujno medicinsko pomoč in reševalce, ki nam z nasveti pomagajo, da v času do njihovega prihoda pravilno ukrepamo.

Revija je na voljo na spletni strani.