Presaditev srca

V zbirki V skrbi za vaše zdravje je knjižica z naslovom Presaditev srca. Pripravili so jo sodelavci Programa za napredovalo srčno popuščanje in transplantacijo srca na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, izdala pa jo je Krka.

Zelo pomembno je, da bolnik o svoji bolezni, dogajanju pred presaditvijo, operaciji in okrevanju po njej, predvsem pa o življenju s presajenim srcem dobi čim več podatkov. Prav informiranost je namreč eden od ključnih elementov, ki zagotavlja končni uspeh presaditve.

Avtorji knjižice odgovarjajo na ključna vprašanja o presaditvi srca, ki si jih postavljajo bolniki na čakalni listi za presaditev srca, in tisti, ki jim je kardiolog presaditev predstavil kot eno od možnosti zdravljenja njihove bolezni. Verjetno vse zanima, kako je prišlo do takega stanja, kaj storiti, kako naprej in še marsikaj.

Bolnika, ki se sooča z dejstvom, da mu bodo presadili srce, morda najbolj obremenjuje občutek, da ne more nič storiti, da lahko le nemočno čaka. Vendar ni povsem tako, saj lahko med pripravo na presaditev naredi veliko. Pomemben je pozitiven pristop k problemu, poskrbeti je treba tudi za pravilno prehrano, gibanje, uravnavanje dejavnikov tveganja in jemanje zdravil. Vsekakor je potrebno tudi sodelovanje z medicinsko ekipo, ki ga spremlja do presaditve srca in po njej.

Seveda je dobro čim več vedeti o boleznih srca in žilja, predvsem o dejavnikih tveganja, kajti bolezen je pomembno preprečevati, najbolje že v mladosti. V zgodnji fazi bolezni pa si je treba prizadevati, da življenje kljub vsemu ostaja kakovostno. Več o boleznih srca in žilja je objavljeno v številnih knjižicah iz Krkine zbirke V skrbi za vaše zdravje in v rubriki Srce in žilje.