Ali poznate vrednosti svojega holesterola LDL?

Ali poznate vrednosti svojega holesterola LDL?

Prehodi, kakršen je tudi prehod v novo leto, kličejo k razmisleku. K temu, da pretehtamo doživeto in napravimo sintezo, hkrati pa poskusimo predvideti, kaj nas čaka. Marsikdo ta čas nameni sprejemanju zaobljub, med katerimi jih je veliko povezanih z zdravjem.

Tako se na primer trdno odločimo, da bomo takoj po novem letu začeli redno telovaditi, da bomo zmanjšali telesno težoprenehali kaditiobiskali zdravnika zaradi kakšne težave, jedli bolj zdravo hrano. Odločimo se lahko tudi, da bomo znižali holesterol v krvi in se tako izognili nevarnim zdravstvenim zapletom.

Še pogosteje kot sicer se namreč vprašamo, za kaj nam bije srce. Pravijo, da je življenje obljuba. Izpolnimo jo! Tudi tako, da poznamo vrednosti svojega holesterola in ukrepamo, če je previsok.

ZAKAJ JE TREBA HOLESTEROL OBRAVNAVATI RESNO IN ODGOVORNO?

»Holesterol je v bistvu tihi ubijalec, saj prikrito in dolgoročno uničuje žile, ne da bi se tega zavedali. Deluje tako kot zvišana telesna temperatura. Pri ljudeh mora sprožiti alarm, da je treba ukrepati. Vročina na termometru sproži alarm, da je treba ukrepati pri infekcijskih boleznih, holesterol pa je alarm, termometer za naše srčno-žilno zdravje. Višji, kot je holesterol, večja je verjetnost, da bomo prej in hudo zboleli. Zaradi česa? Zaradi infarkta, možganske kapi, gangrene nog, težko je vnaprej napovedati, v kaj konkretno se bo hiperholesterolemija razvila, s kakšnim zapletom pojavila,« opozarja prof. dr. Borut Jug, dr. med.

Med vrednostmi slabega holesterola LDL in tveganjem za srčno-žilne bolezni namreč obstaja dokazana, jasna povezava – višji holesterol LDL pomeni večje tveganje, če ga znižamo, zmanjšamo tudi tveganje.

PRI TEM PA SE SEVEDA POSTAVLJA VPRAŠANJE, ALI SPLOH POZNAMO VREDNOSTI SVOJEGA HOLESTEROLA OZIROMA KAKŠNE SO PRIPOROČENE VREDNOSTI.

Pogosto smo nekoliko izgubljeni, ko dobimo listič z izvidi, saj se včasih preveč opiramo na referenčne, priporočene ali normalne vrednosti, ki so navedene v oklepaju. Vendar to ni vedno ustrezno, vsaj pri holesterolu ne. Kot pravi prof. dr. Borut Jug, dr. med.» /…/ ni enako, če najdemo zvišan holesterol LDL pri mladem rekreativcu ali pa pri sladkornem bolniku, ki ima visok krvni tlak in še kadi zraven. Pri prvem je vrednost 3 mmol/l čisto sprejemljiva, pri sladkornem bolniku je že ogrožajoča in jo moramo zdraviti, pri nekom, ki je že prebolel srčni infarkt, pa je takšna vrednost nesprejemljiva in jo moramo zdraviti agresivno. Pri slednjem imamo kronski biološki dokaz, da je holesterol že naredil svojo škodo, zato ga moramo zniževati z vsemi topovi

Priporočene vrednosti krvnih maščob

BOLNIKI Z MAJHNO SRČNO-ŽILNO OGROŽENOSTJO

  • skupni holesterol manj kot 5 mmol/l
  • holesterol LDL manj kot 3 mmol/l
  • trigliceridi manj kot 1,7 mmol/l
  • holesterol HDL več kot 1 mmol/l (moški), več kot 1,3 mmol/l (ženske)

BOLNIKI Z ZMERNO SRČNO-ŽILNO OGROŽENOSTJO

(npr. mladi bolniki, ki imajo sladkorno bolezen manj kot 10 let in so brez drugih dejavnikov tveganja)

  • holesterol LDL manj kot 2,6 mmol/l

BOLNIKI Z VELIKO SRČNO-ŽILNO OGROŽENOSTJO

(npr. bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 brez prizadetosti tarčnih organov, bolniki z zmerno ledvično boleznijo ali z zelo izraženim posameznim dejavnikom tveganja, še posebej s skupnim holesterolom > 8 mmol/L, LDL > 4,9 mmol/l ali krvnim tlakom ≥ 180/110 mm Hg)

  • holesterol LDL manj kot 1,8 mmol/l ali 50-odstotno znižanje glede na začetno vrednost

BOLNIKI Z ZELO VELIKO SRČNO-ŽILNO OGROŽENOSTJO

(npr. bolniki s srčno-žilno boleznijo, s sladkorno boleznijo tipa 2 in prizadetostjo tarčnih organov ali z dodatnimi dejavniki tveganja, s hudo ledvično boleznijo)

  • holesterol LDL manj kot 1,4 mmol/l ali 50-odstotno znižanje glede na začetno vrednost

ZVIŠANEGA HOLESTEROLA LDL SI NE ŽELIMO!

Dobra novica je, da imamo orožje, s katerim lahko tega sovražnika premagamo. Imamo statine, najpogosteje uporabljena in zelo učinkovita zdravila, ki znižujejo holesterol in s tem zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt in možgansko kap pri obeh spolih, v vseh starostnih skupinah. Kot pravi stroka, so statini eno od najbolj revolucionarnih odkritij v zgodovini farmacije in tudi medicine. Številne ugledne lestvice jih med dosežki uvrščajo takoj za antibiotike.

Temu pritrjuje tudi prof. dr. Zlatko Fras, dr. med.: »So nujno, nenadomestljivo zdravilo za vse ljudi, ki imajo aterosklerozo, njihov učinek pa se meri v zniževanju holesterola LDL. Poleg tega statini zelo ugodno vplivajo še na nekatere druge procese, povezane z aterosklerozo, saj uspešno zmanjšujejo vnetja. Nekateri ugledni strokovnjaki temu pripisujejo enakovredno težo kot zniževanju holesterola. Mirno lahko rečemo, da gre za zdravilaki zdravijo aterosklerozo, saj imajo širše indikacije kot zgolj zdravljenje holesterola. Danes z najmočnejšimi statini, kot je denimo rosuvastatin, v največjem odmerku lahko dosežemo tudi do 60-odstotno znižanje holesterola.«

 »Dejstvo je, da tablet nihče ne jemlje rad,« dodaja prof. dr. Borut Jug, dr. med., »je pa po drugi strani res, da si ljudje še manj želijo možganske kapi ali kakšnega drugega zapleta. Zanimiva je neka danska raziskava, pri kateri so analizirali, kaj se zgodi, ko v javnost pride informacija, ki je negativno nastrojena proti statinom. Pokazalo se je, da v takšnem primeru kar 7 % bolnikov opusti zdravljenjekar 30 % od teh jih potem utrpi infarkt ali drug srčno-žilni dogodek, kar je za nas zelo alarmantno. Uravnotežene informacije lahko prav omenjenih 7 % bolnikov vrnejo k zdravljenju. Vedeti moramo, da je zavračanje zdravljenja s statini povezano s 4-krat večjim tveganja za možgansko kap ter z 2,5-krat večjim tveganjem za srčni infarkt

Zato spoštujmo svoje življenje tudi tako, da poznamo vrednosti svojega holesterola in pravočasno ukrepamo. Da bo naše srce še dolgo bilo za to, kar je v življenju zares dragoceno!