Uredimo holesterol

Uredimo holesterol

Dejavniki tveganja za bolezni srca in žilja, ki so v Sloveniji še vedno najpogostejši vzrok smrti, so nezdrav življenjski slog, zvišan krvni tlak, čezmerna telesna teža in debelost ter povečane vrednosti krvnega sladkorja in krvnih maščob, zlasti holesterola.

Ljudje se premalo zavedamo, da se zaradi povečanih vrednosti krvnih maščob počasi mašijo žile, kar brez opozorilnih znakov vodi v razvoj bolezni srca in žilja. Te bolezni so zelo nevarne in lahko celo usodne, zato je pomembno, da se s čimprejšnjim uravnavanjem vrednosti krvnih maščob njihov razvoj čim bolj upočasni. Maščobe same po sebi niso škodljive. Telo jih potrebuje za normalno delovanje, vendar le v majhnih količinah. Trigliceridi imajo v telesu številne pomembne funkcije, najbolj poznani pa so kot zaloga energije. Holesterol je ključna sestavina celičnih membran. Iz njega nastanejo različni hormoni, nujni za normalno delovanje telesa.

Kadar je v telesu preveč holesterola, se med prenosom po žilah odvodnicah odlaga v žilne stene, kjer tvori oblogo ali leho. Zaradi tega procesa, ki ga imenujemo ateroskleroza (poapnenje žil), se postopno in dalj časa povsem brez opozorilnih znakov mašijo žile. Ko posamezni organi in organski sistemi zaradi oviranega pretoka krvi ne dobijo dovolj hranil za nemoteno delovanje, se pojavijo klinični znaki. Če obloga ali leha poči, pride njena vsebina v stik s krvjo in nastane krvni strdek. Ta žile še bolj zoži ali pa jih celo popolnoma zapre, kar je smrtno nevarno.

Kako pogosto naj bo merjenje holesterola?

Pri odraslih, starejših od 20 let, naj bi se holesterol preverjal vsaj enkrat na 5 let. Če so vrednosti povečane, ga moramo kontrolirati še pogosteje. Pogostejše kontrole so potrebne tudi pri vseh, ki že imajo enega ali več dejavnikov tveganja za razvoj ateroskleroze (npr. sladkorno bolezen, zvišan krvni tlak). Kako pogoste kontrole so potrebne, presodi osebni zdravnik.

V raziskavi CINDI so ugotovili, da ima v Sloveniji več kot 60 % odraslih preveč holesterola v krvi.

Priporočene ciljne vrednosti krvnih maščob

  • Skupni holesterol: manj kot 5 mmol/l
  • Holesterol LDL: manj kot 3 mmol/l
  • Trigliceridi: manj kot 1,7 mmol/l
  • Holesterol HDL: več kot 1 mmol/l pri moških in več kot 1,3 mmol/l pri ženskah

Delce LDL imenujemo tudi škodljivi holesterol, saj holesterol odlagajo v žilne stene, medtem ko delci HDL veljajo za koristen holesterol, ker iz žilnih sten holesterol odstranjujejo.

Kako delujejo zdravila za uravnavanje vrednosti krvnih maščob?

Kadar so kljub redni telesni dejavnosti in zdravi prehrani vrednosti krvnih maščob še vedno povečane, zdravnik predpiše zdravila za njihovo uravnavanje. Najpogosteje jih izbere med statini, ki spadajo med najučinkovitejša in varna zdravila in zavirajo tvorbo holesterola v jetrih, kjer ga nastane največ. Z rednim jemanjem statinov se lahko vrednosti škodljivega holesterola LDL zmanjšajo za skoraj 60 %, vrednosti koristnega holesterola HDL pa povečajo za 5 do 15 %. Statini pa ne uravnavajo samo vrednosti krvnih maščob. Neodvisno od tega izboljšujejo prožnost žil, delujejo antioksidativno in protivnetno ter uravnavajo strjevanje krvi. Številne klinične raziskave so dokazale, da zmanjšajo tveganje za srčno-žilne dogodke in umrljivost. Za preprečevanje bolezni srca in žilja je zelo pomembno dosledno in dolgotrajno jemanje.

Krka za uravnavanje vrednosti krvnih maščob proizvaja zdravila, kot so simvastatin, atorvastatin, rosuvastatin in ezetimib. Najsodobnejši statin je rosuvastatin, ki učinkovito in varno uravna vse vrednosti krvnih maščob, saj zmanjša vrednosti holesterola LDL in trigliceridov ter hkrati poveča vrednosti holesterola HDL. Zaradi drugačne presnove v telesu prinaša manjše tveganje pri medsebojnem delovanju z drugimi zdravili kot ostali statini.

V reviji V skrbi za vaše zdravje z naslovom Uredimo holesterol lahko preberete, kje in kako nastaja holesterol, kako se razlikujeta koristni in škodljivi holesterol ter kako pogosto naj bi ga merili. Pomagajo vam lahko tudi nasveti, kako zmanjšati vrednosti škodljivega holesterola, če laboratorijski izvidi pokažejo, da je to potrebno. Dobro je vedeti, da zdravljenje traja do konca življenja in da vrednosti škodljivega holesterola ne morejo biti premajhne.

Revija je na voljo na spletni strani.