Imate krčne žile? Okrepite svoje vene.

Imate krčne žile? Okrepite svoje vene.

Utrujene, težke, boleče in otekle noge so najpogostejši simptomi krčnih žil, s katerimi se srečuje veliko odraslih. Morda se težav sprva niti ne zavedamo, potem pa začnemo opažati, da čevlji popoldne postanejo bolj tesni in da škornje težje zapnemo. Pogosto samo čakamo, da se bomo po napornem dnevu ulegli in dvignili noge.

Krčne žile so bolj razširjene med ženskami, vendar prizadenejo tudi moške. Pogosto se pojavljajo pri ljudeh, ki zaradi svojega poklica veliko stojijo ali sedijo. S starostjo so čedalje pogostejše.

Zdravljenje krčnih žil

Ali ste vedeli, da je osnovni vzrok za nastanek krčnih žil kronično zvišan tlak v venah nog? Povzroči lahko vnetje in posledično številne spremembe v venskih stenah in zaklopkah. (1, 2) Za zdravljenje krčnih žil obstajajo različne strategije. Če simptomi niso moteči, se osredotočimo na gibanje, dvig nog in uporabo elastičnih kompresijskih nogavic ali povojev. Ne glede na stopnjo izraženosti simptomov se priporoča zdravljenje z venoaktivnimi zdravili.

Geli ali tablete?

Geli prijetno hladijo, vendar zaradi lokalne uporabe delujejo le na mestu nanosa. (3, 4) Ne vplivajo na globoke vene in ne upočasnijo napredovanja kronične venske bolezni (krčnih žil). (3)

Venoaktivna zdravila, med katera spada tudi mikronizirani diosmin, so namenjena sistemskemu zdravljenju – delujejo na globoke vene. Ta zdravila so predvsem v zgodnjih stopnjah sestavni del zdravljenja krčnih žil. Povečajo prožnost ven, zavirajo vnetne procese v venski steni in zaklopkah ter delujejo na prepustnost kapilar. Tako ščitijo mikroobtok in zmanjšajo tveganje za edem.

Okrepite vene s Flebavenom!

Flebaven z mikroniziranim diosminom krepi vaše vene, deluje protivnetno, upočasni napredovanje kronične venske bolezni ter učinkovito zmanjša bolečino v nogah, občutek težkih nog in njihovo otekanje. (2, 5, 6)

Običajni dnevni odmerek je 1 tableta po 1000 mg (ali 2 tableti po 500 mg). Zdravljenje mora trajati vsaj 4 do 5 tednov. Priporoča se dolgotrajno zdravljenje. (5)

Učinkovitost in varnost zdravila Flebaven sta bili dokazani v klinični raziskavi. Po 12 tednih zdravljenja so se bolečina v nogah, otekanje nog in občutek težkih nog zmanjšali veliko bolj kot po 4 tednih, zato je zdravljenje smiselno ustrezno podaljšati. (5, 7)

Literatura

1.Labropoulos N. How does chronic venous disease progress from the first symptoms to the advanced stages? A review. Adv Ther 2019; 36: 13–19.

2. Nicolaides A, Kakkos S, Baekgaard N et al. Management of chronic venous disorders of the lower limbs. Guidelines according to scientific evidence. Part I. Int Angiol 2018; 37 (3): 181–254.

3. Vecchio C, Frisinghelli A. Topically applied heparins for the treatment of vascular disorders. Clin Drug Investig 2008; 28, 603–614.

4. SmPC Lioton 100,000 I.U./100 g Gel [internet]. Berlin-Chemie Menarini. [dostop 26. januarja 2022]. Na voljo na https://myhealthbox.eu/en/view/1717933/54d213bbd4d40fb6b1ba72fdb0d8ddf7/leaflet

5. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Flebaven.

6. Kalinin R, Suchkov I, Kamaev A et al. Course duration for venoactive drug treatment in chronic venous disease. Phlebolymphology 2021; 28 (1): 26–33.

7. Krevel B, Barbič-Žagar B, Uranič N. Učinkovitost in varnost enega odmerka Flebavena® (diosmin) po 1000 mg dnevno pri bolnikih s kronično vensko boleznijo. Med Razgl 2020; 59 (1): 107–18.

Besedilo obravnava zdravili brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.