Pravočasno prepoznajmo krčne žile in poskrbimo za svoje vene

Pravočasno prepoznajmo krčne žile in poskrbimo za svoje vene

Poleti, ko se temperature zvišajo ter posežemo po krajših in ohlapnejših oblačilih, več pozornosti posvetimo tudi morebitnim spremembam na nogah. Pri njih ne gre vedno le za estetsko težavo, ampak je vzrok zanje lahko resna bolezen, ki pomembno vpliva na kakovost našega življenja. Zato ne spreglejmo simptomov in znakov kronične venske bolezni ter pravočasno ukrepajmo.

V Sloveniji ima vsak drugi prebivalec po 50. letu težave zaradi ven na nogah. Kronična venska bolezen, ki ji pogovorno pravimo tudi krčne žile, je pogosta bolezen, ki prizadene venski sistem spodnjih okončin.

Kronična venska bolezen je posledica oteženega toka krvi po venah navzgor in zastoja venske krvi. V venskih stenah in tkivih, ki obdajajo vene, pride do vnetja, ki lahko postane kronično in začne povzročati težave, med drugim bolečino. To je najpogostejši simptom in opozorilo, da se je pojavila bolezen in da jo je treba začeti zdraviti. (1, 2)

Višje temperature ter dolga obdobja vročega in suhega vremena poleti pomenijo dodatno obremenitev za posameznike, nagnjene k motenemu venskemu pretoku krvi v nogah.

Kaj lahko za zdravje svojih ven storimo sami?

  • Izogibamo se stanju na mestu in dolgotrajnemu sedenju. Vsak prosti trenutek izkoristimo za gibanje in skrbimo za zdrav življenjski slog, v katerega vključimo športne aktivnosti, kot so hoja, ples, kolesarjenje in plavanje.
  • Izogibamo se tudi športom, pri katerih je veliko poskakovanja ali nenadnega ustavljanja, saj sunkoviti gibi povzročajo neenakomeren ponavljajoč se pritisk na venski sistem. Vene se zato razširijo, kar upočasni venski pretok.
  • Pomagamo si z vajami, ki spodbudijo mišično črpalko in s tem lažje vračanje krvi proti srcu.
  • Izogibamo se savnam, ozkim oblačilom, sedenju s prekrižanimi nogami.
  • Če imamo kakšen odvečen kilogram, ga je priporočljivo izgubiti, kadilcem pa lahko pomaga tudi opustitev kajenja.

Preverite tveganje za kronično vensko bolezen
So vaše noge utrujene in boleče? Imate ponoči težave z nemirnimi nogami, vam noge pogosto otekajo?

Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in preverite, kakšno je vaše tveganje za kronično vensko bolezen.

Pomen sistemskega zdravljenja krčnih žil

Če simptomi niso moteči, se osredotočimo na gibanje, dvig nog in elastično kompresijo. Uporabljamo lahko tudi mazila, vendar delujejo zgolj na mestu nanosa in ne prodrejo do globokih ven. Venoaktivna zdravila delujejo od znotraj, na globoke vene, in s sistemskim protivnetnim delovanjem pripomorejo k upočasnitvi napredovanja bolezni. Njihovo jemanje se priporoča ne glede na stopnjo izraženosti simptomov. (3)

Flebaven je venoaktivno zdravilo in vsebuje mikronizirani diosmin. Krepi vene, deluje protivnetno, upočasni napredovanje kronične venske bolezni ter učinkovito zmanjša bolečino v nogah, občutek težkih nog in njihovo otekanje. (2, 4, 5)

Običajni dnevni odmerek je 1 tableta po 1000 mg (ali 2 tableti po 500 mg). (4) Zdravilo je treba jemati vsaj 4 do 5 tednov. Priporoča se dolgotrajno zdravljenje.

Učinkovitost in varnost Flebavena sta bili dokazani v klinični raziskavi. Po 12 tednih so se bolečina v nogah, otekanje nog in občutek težkih nog zmanjšali veliko bolj kot po 4 tednih, zato je zdravljenje smiselno ustrezno podaljšati. (4, 6)

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Literatura

1.Labropoulos N. How does chronic venous disease progress from the first symptoms to the advanced stages? A review. Adv Ther 2019; 36: 13–19.

2. Nicolaides A, Kakkos S, Baekgaard N et al. Management of chronic venous disorders of the lower limbs. Guidelines according to scientific evidence. Part I. Int Angiol 2018; 37 (3): 181–254.

3. Vecchio C, Frisinghelli A. Topically applied heparins for the treatment of vascular disorders. Clin Drug Investig 2008; 28, 603–614.

4. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Flebaven.

5. Kalinin R, Suchkov I, Kamaev A et al. Course duration for venoactive drug treatment in chronic venous disease. Phlebolymphology 2021; 28 (1): 26–33.

6. Krevel B, Barbič-Žagar B, Uranič N. Učinkovitost in varnost enega odmerka Flebavena® (diosmin) po 1000 mg dnevno pri bolnikih s kronično vensko boleznijo. Med Razgl 2020; 59 (1): 107–18.