Bodite junaki svojega srca!

Bodite junaki svojega srca!

erjetno je vsak od nas v otroštvu kdaj sanjal, da bi bil junak s super močjo. Pa veste, da smo vsi vsak dan lahko junaki tudi brez super moči? Bodite junaki svojega srca in ukrepajte že danes, saj vsak srčni utrip šteje.

Dejstvo je, da lahko preprečimo vsaj 80 % prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in žilja, če se izognemo glavnim vzrokom za njihov nastanek. Osnovni vzrok je nezdrav življenjski slog, ki močno vpliva na pojav zvišanega krvnega tlaka in zvišanega holesterola. To sta dva od glavnih dejavnikov tveganja za nastanek srčno-žilnih zapletov, kot sta srčni infarkt in možganska kap. Zato je pomembno, da smo pozorni na svoje zdravje in da pravočasno ukrepamo.

KAJ LAHKO ŽE DANES STORITE ZA SVOJE SRCE?

  • Jejte zdravo in pijte preudarno.
  • Več se gibajte.
  • Recite ne kajenju.

Že majhna sprememba lahko prinese ogromno koristi vašemu srcu in zdravju.

ATEROSKLEROZA – VEČ VZROKOV, ENA BOLEZEN

Ateroskleroza je počasi napredujoča vnetna bolezen velikih in srednje velikih arterij, ki je povezana s številnimi dejavniki tveganja (zvišan holesterol, zvišan krvni tlak, kajenje, sladkorna bolezen …). Čeprav je njihov vpliv različno pomemben, predstavljajo nevarnost za nastanek kroničnih bolezni srca in žilja. Na nekatere lahko odločilno vplivamo sami, na primer na holesterol, ki je eden od najnevarnejših dejavnikov tveganja.

Ateroskleroza pogosto več desetletij poteka brez simptomov, sčasoma pa nastanejo aterosklerotične lehe, ki lahko postanejo nestabilne, počijo, kar lahko privede do zapore žile.

Za preprečevanje zapletov je ključno dobro obvladovanje vseh tistih dejavnikov tveganja, na katere lahko vplivamo. Poleg zdravega življenjskega sloga in pravilne izbire zaščitnih zdravil je v primarni in sekundarni preventivi zelo pomembno tudi dosledno upoštevanje navodil za zdravljenje.

ALI VESTE, KOLIKO SO STARE VAŠE ŽILE?

»Človek je star toliko, kot so stare njegove žile,« je pred več kot 300 leti zapisal Thomas Sydenham.

Dejanska (biološka) starost žil lahko ustreza koledarski starosti človeka, lahko pa je številka večja ali manjša. Pri prezgodnjem staranju arterij gre za hitro napredovanje starostnih sprememb na žilju in bolezenski aterosklerotični proces, posebno ob zvišanem krvnem tlaku, zvišanem holesterolu in sladkorni bolezni. Vse skupaj vodi v prezgodnji pojav srčnega infarktamožganske kapiperiferne arterijske okluzivne bolezni (PAOB)žilne demence in upada kognitivnih sposobnosti.

Več koristnih informacij, strokovnih nasvetov in preventivnih ukrepov, ki vam bodo v pomoč v skrbi za zdravje in srce, najdete na spletni strani www.zakajtibijesrce.si.