Oseb s sladkorno boleznijo je že več kot prebivalcev ZDA

Oseb s sladkorno boleznijo je že več kot prebivalcev ZDA

Poleg bolezni srca in žilja ter raka je sladkorna bolezen zagotovo največja zdravstvena težava našega časa. Po besedah strokovnjakov je dosegla razsežnost epidemije, ima jo 1 od 10 odraslih. V Sloveniji ocene kažejo, da ima med 59 tisoč in 127 tisoč ljudi sladkorno bolezen, ne da bi zanjo vedeli. K njenemu razvoju dodatno pripomorejo kalorična hrana, premalo gibanja, daljša življenjska doba in še marsikaj. Številnim zaradi kronično zvišanega krvnega sladkorja pretijo tudi hudi zapleti. Zato naj bo svetovni dan sladkorne bolezni, ki je vsako leto 14. novembra, opomnik, kako pomembno je zgodnje odkrivanje te bolezni in zdravljenje z ustreznimi zdravili, ki lahko spremenijo njen potek in preprečijo nastanek zapletov.

Kaj je sladkorna bolezen?

Osnovna motnja je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja (glukoze) iz krvi v celice. To prehajanje omogoči hormon inzulin, ki ga izloča trebušna slinavka. Če ga je v krvi premalo ali se celice nanj ne odzovejo, se krvni sladkor zviša. Zahteve za potrditev diagnoze pa so različne glede na to, ali ima oseba simptome in je krvni sladkor visok ali pa je brez simptomov in je krvni sladkor le zmerno zvišan.

Škodljivost zvišanega krvnega sladkorja

Zvišan krvni sladkor povzroča okvare malih žil oči in ledvic ter okvaro živcev. To lahko privede do slepote, motnje prekrvitve udov, amputacije, poškodbe živcev in ledvične odpovedi. Življenjska doba oseb s sladkorno boleznijo se skrajša predvsem zaradi bolezni srca in žilja, med najhujšimi zapleti sta srčni infarkt in možganska kap. Bolezni srca in žilja so pri osebah s sladkorno boleznijo vsaj 2-krat pogostejše kot pri ostalih, pojavljajo se v zgodnejših letih. Zato je treba z ustreznim zdravljenjem nadzorovati tudi zvišan krvni tlak in holesterol.

Ali ste vedeli?

Kar 537 milijonov odraslih med 20. in 79. letom živi s sladkorno boleznijo. Država s toliko prebivalci bi na svetovni lestvici zasedla tretje mesto po številu prebivalcev – takoj za Indijo in Kitajsko, celo pred ZDA.

Tipi sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen tipa 1 se najpogosteje pojavi pri otrocih in mladostnikih. Razvije se, če betacelice trebušne slinavke ne morejo proizvajati inzulina. Bolniki zato potrebujejo zunanji inzulin.

Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejša, pojavlja se pri 90 % vseh oseb s sladkorno boleznijo, predvsem pri srednji in starejši generaciji odraslih. Zanjo je značilen trajno zvišan krvni sladkor, kar je posledica nezadostnega izločanja inzulina iz trebušne slinavke ali njegovega pomanjkljivega delovanja v skeletnem mišičju in maščevju.

Nosečnostna sladkorna bolezen se pojavi pri nekaterih nosečnicah, po porodu večinoma izgine.

Kako prepoznati sladkorno bolezen?

Sladkorna bolezen je zahrbtna, saj dolgo ne povzroča težav. Poglavitna vzroka zanjo sta čezmerna telesna teža in premalo gibanja. Zato je zlasti za osebe z večjim tveganjem priporočljiv preventivni pregled pri izbranem družinskem zdravniku, vključno z meritvijo krvnega sladkorja.

Ali ste vedeli?

Pri moških, ki zbolijo okrog 40. leta, sladkorna bolezen življenjsko dobo skrajša povprečno za 11,6 leta, pri ženskah pa za 14,3 leta. Po ocenah je v svetovnem merilu neprepoznanih do 50 % oseb s sladkorno boleznijo, v razvitem svetu do 30 %.

Značilni simptomi sladkorne bolezni

 • Povečano izločanje vode iz telesa (uriniranje),
 • dehidracija in huda žeja,
 • utrujenost,
 • zamegljen vid,
 • izguba telesne teže,
 • neprestana lakota,
 • slabo celjenje ran,
 • mravljinčenje v rokah.

Zaplete sladkorne bolezni lahko preprečimo

Če sladkorno bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, sta lahko za uravnavanje krvnega sladkorja dovolj že ustrezna dieta in sprememba življenjskega sloga, ki vključuje predvsem zmanjšanje telesne teže, več gibanja, redno zdravo prehrano in prenehanje kajenja. Ker sladkorna bolezen tipa 2 sčasoma napreduje, to pri večini bolnikov dolgoročno ni dovolj. Spremembo življenjskega sloga je pogosto treba dopolniti z ustreznimi zdravili.

Zdravnik poleg spremembe življenjskega sloga na začetku najpogosteje predpiše eno zdravilo. Če je bolezen napredovala, jih lahko predpiše tudi več.

Sodobna zdravila omogočajo učinkovito in varno zdravljenje, saj je tveganje za hipoglikemijo (prenizek krvni sladkor) majhno, inzulin se iz trebušne slinavke izloča dlje časa, zdravila so tudi srčno-žilno varna. V Sloveniji so dostopna vsa zdravila in medicinski pripomočki, ki so na voljo drugod po svetu.

Osnovni cilj zdravljenja je uravnavanje krvnega sladkorja in s tem preprečevanje morebitnih zapletov. Pomembno je tudi vzporedno obvladovanje drugih dejavnikov tveganja, kot sta zvišan krvni tlak in zvišan holesterol.

Kaj lahko za preprečevanje sladkorne bolezni storimo sami?

Podobno kot druge bolezni sodobne družbe tudi sladkorno bolezen lahko preprečimo ali vsaj odložimo njen nastanek z zdravim načinom življenja. Zato je dobro upoštevati tri nasvete.

 • Bodimo telesno aktivni.
 • Poskrbimo za zdravo prehrano.
 • Ohranjajmo normalno telesno težo.

Za zdravo življenje se je treba odločiti čim bolj zgodaj. Zdravo pa ne pomeni, da ne more biti včasih tudi nekoliko sladko. V pametnem razmerju je mogoče oboje. Uživajte v vseh sladkostih svojega življenja.