Se starost vaših žil ujema s starostjo na vaši osebni izkaznici?

Se starost vaših žil ujema s starostjo na vaši osebni izkaznici?

Ana je 50-letna podjetnica in mati dveh odraščajočih otrok, zato v obilici dnevnih obveznosti le redko najde čas zase. Starost na njeni osebni izkaznici ne odraža njenega počutja, počuti se precej mlajša. Pa je res?

ANA IMA HIPERTENZIJO IN HIPERLIPIDEMIJO

Na nedavnem zdravniškem pregledu so ugotovili, da ima zvišan krvni tlak (hipertenzijo) in zvišano raven maščob v krvi (hiperlipidemijo). To zanjo ni bila novost, saj so ji obe bolezni prvič diagnosticirali že pred več kot 10 leti. Takrat predpisano zdravljenje je brez posveta z zdravnikom ukinila že po nekaj mesecih, saj se je počutila dobro. Prepričana je bila, da zdravil ne potrebuje in da ji prinašajo več škode kot koristi. Obremenjeval jo je tudi zapleten urnik zdravljenja – pol tablete zjutraj, ena opoldne in pol zvečer – zaradi česar je katero večkrat pozabila vzeti.

Ana je le ena od 25 % odraslih, ki jih sočasno ogrožata hipertenzija in hiperlipidemijaglavna dejavnika tveganja za razvoj bolezni srca in žilja, kot so možganska kap, miokardni infarkt, odpoved srca, angina pektoris, srčno popuščanje in odpoved ledvic. Te bolezni v Evropi vsako uro terjajo 445 življenj. Ana je tudi ena od 64 % bolnikov s sočasno hipertenzijo in hiperlipidemijo, ki se prenehajo zdraviti že v pol leta. Slabo sodelovanje pri zdravljenju je danes prepoznano kot vodilni vzrok za neustrezen nadzor krvnega tlaka in holesterola, ki odločilno prispevata k skrb vzbujajoči statistiki bolezni srca in žilja.

HIPERTENZIJA IN HIPERLIPIDEMIJA POVZROČATA PREZGODNJE STARANJE ŽIL

Staranje je fiziološki proces, ki se kaže na vseh organih. Ob naporu se poveča srčna frekvenca, nastopijo lahko motnje v prevajanju srčnih impulzov in prezgodnji srčni utrip, zmanjša se krčljivost srčne mišice, oslabi delovanje levega prekata, razvijejo se lahko spremembe na zaklopkah. Na krvnih žilah se zaradi ateroskleroze postopoma zožuje svetlina, stene pa so manj prožne. Ob zvišanem krvnem tlaku in/ali holesterolu se žile začnejo starati prej, spremembe so večje in hitreje napredujejo. Hipertenzija in hiperlipidemija namreč dolgotrajno škodita žilnim stenam v tarčnih organih (srcu, možganih, očeh, ledvicah), kjer sprožita vnetni proces, okvaro notranje žilne plasti in aterosklerotične spremembe. Prizadete žile so bolj toge, svetlina je zožena, zaradi česar je pretok krvi oviran, oskrba tkiv s krvjo pa zmanjšana. Posledica je povečana verjetnost za srčno-žilni dogodek, ki je pri številnih bolnikih šele prvi znak bolezenskega dogajanja v telesu.

Kadar se hipertenzija in hiperlipidemija pojavita sočasno, se negativni učinek na žilno steno stopnjuje, tveganje za razvoj bolezni srca in žilja pa več kot podvoji.

NA HITROST STARANJA ŽIL LAHKO VPLIVAMO SAMI

Dobra novica je, da v nasprotju s kronološko starostjo na starost žil lahko vplivamo. Z odločitvijo za zdrav življenjski slog (npr. za prenehanje kajenja), pravočasnim odkrivanjem in ustreznim zdravljenjem hipertenzije in hiperlipidemije lahko staranje žil upočasnimo ter jih ohranjamo v zdravi in mladostni kondiciji.

Človek je star toliko, kolikor so stare njegove žile. Thomas Sydenham, angleški zdravnik iz 17. stoletja

Ali ste vedeli?

  • V Evropi kljub zdravljenju samo eden od dveh bolnikov s hipertenzijo in eden od treh bolnikov s hiperlipidemijo dosegata ciljne vrednosti krvnega tlaka oziroma holesterola. Pri bolnikih z obema dejavnikoma tveganja je doseganje ciljnih vrednosti še slabše.
  • Bolezni srca in žilja so na prvem mestu med vzroki za umrljivost v Sloveniji. Povzročijo 45 % vseh smrti pri ženskah in 33 % vseh smrti pri moških.
  • Sproščen smeh, ko boli trebuh in tečejo solze, je odličen za zdravje srca, saj se žile sprostijo in razširijo, zaradi česar lahko po telesu steče tudi do 20 % več krvi.
  • 20-sekundni objem zviša raven oksitocina, ki znižuje krvni tlak in tako zmanjša tveganje za razvoj bolezni srca in žilja.
  • Srce na dan ustvari dovolj energije za 35-kilometrsko vožnjo s tovornjakom, v celem življenju pa dovolj za polet na Luno in nazaj.
  • Ko telo miruje, kri za pot od srca do možganov in nazaj potrebuje samo 8 sekund, da doseže prste na nogah in se vrne v srce, pa samo 16 sekund.