Svetovni dan sladkorne bolezni

Svetovni dan sladkorne bolezni

Pomembno se je zavedati, da je sladkorni bolnik tak kot zdrav človek, zato ga ni treba obravnavati drugače in ga s tem stigmatizirati.

Poročila mednarodne organizacije za sladkorno bolezen vzbujajo skrb. Če bi se sladkorni bolniki združili, bi predstavljali tretjo največjo državo na svetu, takoj za Kitajsko in Indijo. Še bolj nas lahko skrbi, da vsak drugi sladkorni bolnik sploh ne ve za svojo bolezen. V Sloveniji ima sladkorno bolezen kar 6 % prebivalstva.

Ali ste vedeli?

Na svetu ima sladkorno bolezen 371 milijonov ljudi.

Število sladkornih bolnikov se povečuje v vseh državah po svetu.

Polovica vseh, ki umrejo zaradi sladkorne bolezni, je mlajša od 60 let.

Danes na svetu pridelamo 2000 % več sladkorja kot pred 100 leti.

Kako preprečiti sladkorno bolezen?

Enako kot vse bolezni sodobne družbe lahko tudi sladkorno bolezen preprečimo ali vsaj odložimo njen začetek z zdravim načinom življenja – z rednim gibanjem (najbolje pol ure vsak dan), zdravo in uravnoteženo prehrano (3 do 5 manjših obrokov, zajtrk je nujen) in vzdrževanjem normalne telesne teže. Zelo pomembno je tudi prenehati kaditi in čim bolj omejiti pitje alkoholnih pijač.

V Krki s svojimi zdravili že vrsto let omogočamo zdravljenje zelo različnih bolezni. Svoje znanje in izkušnje v zdravljenju in preprečevanju zapletov številnih kroničnih bolezni delimo z bolniki. Proizvajamo tudi zdravilo za sladkorno bolezen (gliklazid) v obliki tablet s podaljšanim sproščanjem. Na voljo je v treh jakostih (30 mg, 60 mg, 90 mg), kar bolnikom omogoča enostavnejše jemanje.