Naj krvni tlak ne nadzoruje našega življenja

Naj krvni tlak ne nadzoruje našega življenja

Visok krvni tlak in holesterol sta kronični bolezni, za kateri je značilno, da našemu telesu in zdravju povzročata veliko škodo, ne kažeta pa se s kakšnimi posebnimi simptomi. Prav zato se ne počutimo slabo in se ob postavljeni diagnozi in predpisanem zdravljenju pogosto sprašujemo, ali je zdravljenje sploh potrebno. Postavljajo pa se nam še druga vprašanja. Kakšna je moja bolezen? Je res tako nevarna, kot pravijo? Sem zares bolan? Zakaj moram dolgotrajno jemati zdravila? Zakaj tako veliko tablet?

Pogosto se pojavi tudi skrb zaradi neželenih učinkov zdravil, zaradi česar bolniki prepogosto opuščajo zdravljenje ali pa zdravil ne jemljejo po zdravnikovih navodilih.

Da sprejmemo svojo bolezen in jo pravilno zdravimo, jo moramo najprej spoznati. Velikokrat se ne zavedamo posledic, ki jih prinašata dolgotrajno zvišan krvni tlak in holesterol. Ker nas zaradi tega nič ne boli, pogosto niti ne vemo, da sta zvišana. Vendar dolgotrajno zvišan krvni tlak tako močno okvari žile, da se poslabša delovanje številnih organov, zlasti srca, ledvic in možganov. Če tlak pravočasno uredimo, je te okvare možno delno popraviti, če priložnost zamudimo, pa ostanejo organi trajno poškodovani. Poleg tega zvišan krvni tlak pospeši aterosklerozo (nalaganje maščob v žilno steno), kar še hitreje pelje do usodnih dogodkov, kot sta srčni infarkt in možganska kap.

Dolgotrajno zvišan krvni tlak in holesterol vodita v možgansko kap, zožitev vratnih arterij, srčno popuščanje, angino pektoris, srčni infarkt ali periferno arterijsko bolezen. Te bolezni močno poslabšajo kakovost življenja, saj so vzrok za bolečine v nogah, zadihanost in bolečino v prsih, lahko celo za invalidnost in smrt.

Zakaj je zdravljenje pomembno?

Večinoma vzroka zvišanega krvnega tlaka ne poznamo, zato bolezni ne moremo pozdraviti. Lahko pa jo dobro nadzorujemo, če predpisana zdravila (antihipertenzive) jemljemo redno in dolgotrajno. Takoj, ko jih nehamo jemati, se krvni tlak spet zviša na izhodiščno vrednost ali morda še bolj. Enako velja za holesterol, zato je treba tudi ta zdravila (statine) jemati redno in dolgotrajno, da se pokaže njihov zaščitni učinek.

Če ciljnih vrednosti ne dosegamo, se število tablet, ki jih moramo vzeti vsak dan, hitro povečuje, kar seveda pomeni dodatno breme. Ena od rešitev, ki lahko precej pripomore k boljši zavzetosti za zdravljenje, je združevanje več zdravil v eno tableto. Govorimo o kombiniranih tabletah. Tako zdravljenje je približno 5-krat učinkovitejše kot povečanje odmerka posameznega zdravila. Večja učinkovitost temelji na dopolnjevanju delovanja posameznih zdravil v kombinaciji. Z manjšimi odmerki ustrezne kombinacije torej dosežemo večji učinek, hkrati pa je manj neželenih učinkov.

Ciljne vrednosti za krvni tlak, merjen v ambulanti, so pod 140/90 mm Hg. Ciljne vrednosti za holesterol so odvisne od posameznikove srčno-žilne ogroženosti. Pri zdravih osebah je mejna vrednost za holesterol LDL 3 mmol/l, pri zelo veliki srčno-žilni ogroženosti pa je priporočena ciljna vrednost pod 1,8 mmol/l. Če ta cilj ni dosežen, je priporočljivo, da se izhodiščna vrednost holesterola LDL zmanjša za polovico.

Zavedati se moramo, da večino prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in žilja lahko preprečimo, če se izognemo glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek in dosledno upoštevamo navodila za zdrav način življenja ter zdravljenje z zdravili, ko je to potrebno.