Svetovni dan hipertenzije: zdrav srčni utrip – zdrav krvni tlak

Svetovni dan hipertenzije: zdrav srčni utrip – zdrav krvni tlak

Visok krvni tlak je epidemija globalnih razsežnosti in resna težava, ki pesti tudi vsakega tretjega Slovenca. Na svetu je vsako leto kar 94 milijonov smrti povezanih z visokim krvnim tlakom. Hipertenzija je tako najpomembnejši posamezni dejavnik tveganja za smrt, saj povzroča srčne in ledvične bolezni, sladkorno bolezen in različne srčno-žilne dogodke (npr. možgansko kap).

O hipertenziji govorimo, ko je zgornji (sistolični) tlak nad 140 mm Hg, spodnji (diastolični) pa nad 90 mm Hg.

Če vrednost krvnega tlaka presega 140/90 mm Hg, je treba obiskati zdravnika. Najboljši recept za zdravje pa je seveda preventiva. Izredno pomembno je, da vsakdanjik slehernega posameznika sestavljajo gibanje in čim bolj kakovostna prehrana, čim manj pitja alkoholnih pijač in kajenja ter prizadevanje za uravnoteženo telesno težo. Priporočljivo je redno spremljanje in merjenje krvnega tlaka, tudi doma. Če se ne zniža, je treba začeti zdravljenje, saj dolgotrajno zvišan krvni tlak lahko povzroči številne resne zaplete. Če ni zdravljen (znaki so včasih težko prepoznavni), pogosto poškoduje žilje in druge življenjsko pomembne telesne organe. Zato ga imenujemo tudi tihi ubijalec.

Zdravljenje

Za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka je na voljo veliko zdravil. Številna znižujejo tlak, hkrati pa tudi preprečujejo srčno-žilne dogodke. O optimalnem zdravljenju se mora vsak posameznik posvetovati s svojim osebnim zdravnikom. Zdravnikova navodila mora dosledno upoštevati in zdravila redno jemati. Za marsikoga to pomeni, da do konca življenja jemlje več kot le eno zdravilo.