Gibanje na prostem je zdravo tudi pri temperaturah pod ničlo

Gibanje na prostem je zdravo tudi pri temperaturah pod ničlo

V zaprtih prostorih sta najpogostejši obliki vadbe fitnes in aerobika. Redno gibanje preprečuje nalaganje maščobnih blazinic, hkrati pa pomaga k boljšemu počutju. Primerno pogosta in intenzivna vadba krepi srce in dihalne organe, mišice in sklepe ter izboljša krvni obtok.

Hladnejši del leta vabi k sankanju, drsanju, postavljanju snežaka. Priljubljeni aktivnosti sta tudi smučanje in deskanje. Preden pa se spustite po progi, se dobro ogrejte. Kdor želi resno izboljšati svojo kondicijo, naj poskusi s tekom na smučeh. Pri tej obliki vadbe vam ne uide nekaj potu, čeprav bodo temperature pod ničlo. Optimalna zimska vadba je nordijska hoja, saj se pri njej gibljeta zgornji in spodnji del telesa. Tek je nekoliko nevarnejši, saj je na poledenelih površinah več verjetnosti za padec. Lahko pa preprosto uživate v daljšem sprehodu z družino po zasneženi naravi, saj je še lepše kot sicer. Gibanje je zagotovo svetla točka temnih zimskih dni.

Svetujemo pa vam, da dihate skozi nos in ne skozi usta, saj s tem ogrejete zrak in ne poškodujete bronhijev.

Začnite počasi

Če nimate kondicije, morate z vadbo začeti počasi, če jo imate, pa tudi ne smete pretiravati. Če lahko med tekom govorite, imate pravi tempo. Pri določanju pravega srčnega utripa si lahko pomagate z različnimi merilniki, npr. s trakovi. Pred vadbo na mrazu se morate ogreti, da poženete kri po telesu. Zadostuje že nekaj počepov, preden zapustite stanovanje. Tudi pozimi ne smete pozabiti na pitje med vadbo.

Če imate astmo, se pred vadbo na mrazu posvetujte z zdravnikom, saj lahko telesni napor v mrzlem in suhem vremenu sproži napad.

Izberite primerno opremo

Pri vadbi, ki traja dlje časa, je pomembna tudi izbira oblačil. Pokriti morajo vse telo, tudi glavo, biti morajo zračna in vodoodporna, ne smejo pa prepuščati vetra. Najbolje je, da se oblečete v več plasti, tako da lahko oblačila po potrebi slečete ali oblečete. Da bi preprečili padce, morate izbrati tudi primerno obutev s podplatom, ki preprečuje zdrs.