Zdrava prehrana za zdravo srce

Zdrava prehrana za zdravo srce

S srcem ljubimo, se smejemo in polno živimo. Le eno življenje imamo, le eno srce! Zato je zelo pomembno, da skrbimo za njegovo zdravje, saj se sicer izpostavljamo tveganju za bolezni srca in žilja, na primer za možgansko kap. Te bolezni so največji ubijalci. Spodbudno pa je, da jih veliko lahko preprečimo.

Običajno na koncu leta sprejmemo številne osebne odločitve in delamo načrte, kaj bomo v naslednjem letu delali drugače, bolje, katere razvade bomo opustili. Velikokrat pa težko odgovorimo na vprašanje, kaj si v svojem srcu zares, najbolj želimo. Odgovor mora vsak poiskati pri sebi in zase.

Svoje življenje lahko usmerimo na pot zdravja. Tudi če že imamo katero od bolezni srca in žilja, lahko tako občutno izboljšamo kakovost svojega življenja.

Okrepimo svoje srce, prebudimo svoje srce, imejmo radi svoje srce.

Preverimo. Spremenimo. Nadzirajmo.

  • Hodimo na redne preglede k svojemu zdravniku.
  • Upoštevajmo zdravnikove nasvete.
  • Redno jemljimo predpisana zdravila.
  • Bodimo telesno aktivni.
  • Jejmo zdravo hrano.
  • Namesto sladkarij in mastne hrane izberimo sadje in zelenjavo.
  • Vzdržujmo primerno telesno težo.
  • Zmanjšajmo vnos soli.
  • Opustimo kajenje.
  • Izogibajmo se pitju alkoholnih pijač.

Zdrava prehrana pri zvišanem holesterolu

»Kaj pa sploh še lahko jem?« je prav gotovo zelo umestno vprašanje, ko zdravnik ugotovi, da imamo zvišan holesterol, in nam zato svetuje spremembo prehranjevanja.

Brez strahu, ni se nam treba odreči prav vsemu, kar imamo radi. Je pa dobro, da o prehrani vemo kaj več in da ji namenimo več pozornosti. V nadaljevanju je nekaj koristnih nasvetov.

Zdrava prehrana je uravnotežena. Le taka hrana da telesu dovolj energije ter vse potrebne hranilne in zaščitne snovi. Vsebovati mora čim manj nasičenih maščobnih kislin in soli ter čim več zelenjave, sadja in v vodi topnih vlaknin. Taka hrana zmanjšuje vsebnost maščob v krvi in s tem ščiti žile. Maščobe niso prepovedane, zavedati pa se je treba, da so izredno kalorične in jih je zato treba uživati le v omejenih količinah, zlasti če želimo zmanjšati telesno težo.

Zdrava hrana je pravilno izbrana in pravilno pripravljena. Obroki naj bodo primerno razporejeni čez ves dan.

Izbira hrane

Jemo živila iz polnovrednih žit (npr. polnozrnati kruh, testenine, rjavi riž) ter ribe, perutnino, stročnice in oreščke. Izogibamo se belemu rižu in beli moki. Več raznolike sveže zelenjave in sadja jemo, bolje je. Za kuhanje in solate uporabljamo zdrave vrste olja (npr. oljčno olje). Uporabljamo manj masla in se izogibamo transmaščobam. Pijemo vodo, nesladkan čaj in nesladkano kavo.

Priprava hrane

Več pozornost posvetimo tudi pripravi hrane. Najbolje je jesti svežo zelenjavo, saj visoka temperatura uniči veliko vitaminov, voda pa raztopi minerale. Lahko pa zelenjavo skuhamo v majhni količini vode ali jo podušimo na sopari. Hrano pripravljamo s čim manjšo količino maščob in soli. Izogibamo se cvrenju in pečenju v maščobi. Jemo sveže, sezonsko in neolupljeno sadje.

Dober zgled zdravega prehranjevanja je sredozemska prehrana, ki prispeva k znižanju holesterola.

Sredozemska prehrana

Sestavljena je iz barvitih in svežih živil polnega okusa. Prednost daje nenasičenim maščobnim kislinam (omega 3 in 6), ki jih najdemo v oljčnem, ogrščičnem in lanenem olju, morskih ribah, zelenjavi, stročnicah in žitih. Uporabljajo se polnozrnata žita, mlečni izdelki brez dodanih sladkorjev in meso brez vidne maščobe. Pogosto se uporabljajo tudi oreščki, semena in avokado. Jedi se pripravljajo sproti in iz svežih živil (ne predpripravljenih). Namesto soli se uporablja veliko zelišč.