Skrivnost kave brez kofeina

Skrivnost kave brez kofeina

Znanstveniki trdijo, da je prepričanje, da pitje kave brez kofeina ne povzroča neželenih učinkov, goljufanje samega sebe. 

V raziskavi, v katero je bilo vključenih 15 zdravih prostovoljcev, starih od 27 do 38 let, so ugotavljali, da za stimulatorne učinke kave verjetno ni odgovoren kofein, saj lahko tudi pitje kave brez kofeina povzroči povečanje srčnega utripa, zvišanje krvnega tlaka in nespečnost. Šest prostovoljcev je že pred preiskavo redno pilo kavo, ostali pa le občasno ali nikoli. Pri preiskovancih, ki kave prej niso pili ali pa so jo pili le občasno, so po treh skodelicah kave s kofeinom ali brez kofeina ugotovili, da je prišlo do zvišanega krvnega tlaka in povečane aktivnosti živčevja. Pri ostalih, ki so že prej redno pili kavo, se ti učinki niso pojavili ne glede na to, ali so pili kavo s kofeinom ali brez kofeina. Do neke mere je vzrok za to lahko odpornost proti učinkom kave, ki jo povzroči redno pitje.

Za zanesljivo potrditev teh ugotovitev so potrebne nadaljnje preiskave. Vsekakor pa se bolnikom z zvišanim krvnim tlakom in vsem, ki zaradi kakršnihkoli vzrokov kave ne smejo piti, odsvetuje tudi pitje kave brez kofeina, saj lahko izzove neželene učinke na srce in žilje.

Vir: https://www.sciencedaily.com/releases/2002/11/021119073402.htm