Srce potrebuje osem ur spanja

Srce potrebuje osem ur spanja

Bostonski znanstveniki iz Brigham and Women’s Hospital so dognali, da je pomanjkanje spanja nevarno. Raziskave so pokazale, da pri ženskah tako premalo kot preveč spanja poveča nevarnost za nastanek srčnih bolezni.

Znanstveniki menijo, da je moteni cikel spanja eden od vzrokov za nastanek srčnih bolezni, saj povzroča zoženje srčnih arterij, kar lahko privede do resnih težav. Raziskave so se začele leta 1986, trajale so 10 let, v njih pa je sodelovalo 72.000 medicinskih sester, starih od 45 do 65 let, brez znakov srčne bolezni. Čez 10 let so pri 963 ženskah ugotovili srčno bolezen, nekatere pa so zaradi nje umrle že med raziskavo. Medicinske sestre so izbrali zato, ker imajo najbolj moten cikel spanja.

Rezultati raziskav kažejo, da je pri ženskah tveganje za srčne bolezni odvisno od dolžine spanja. Najbolj so izpostavljene ženske, ki spijo po 5 ur in manj. Pri njih je za 39 % večja verjetnost za razvoj srčne bolezni kot pri ženskah, ki spijo po 8 ur. Po drugi strani pa je več kot 8 ur spanja škodljivo. Pri ženskah, ki so spale po 9 ur, se je tveganje za srčne bolezni povečalo za 37 %.

Raziskave so tudi potrdile, da je pomanjkanje spanja povezano tudi z zvišanjem krvnega tlaka, s hormonsko sliko in koncentracijo glukoze v krvi. Znanstveniki zatrjujejo, da ima spanje prav tolikšen vpliv na zdravje srca, kot ga imata pravilna prehrana in telovadba.