Svetovni dan srca – stopimo na pot k zdravemu srcu

Svetovni dan srca – stopimo na pot k zdravemu srcu

Otroke lahko že v otroštvu poučimo o pomembnosti gibanja in zdrave prehrane. Na pot k zdravemu življenju pa lahko stopimo kadarkoli, vedno se lahko odločimo za več gibanja ali pa nehamo kaditi. Če želimo ohraniti svoje zdravje, je pomembno, da ukrepamo čim prej.

Srčne bolezni so glavni vzrok smrti pri ženskah, zato je izjemno pomembno, da tudi ženske poznajo te bolezni in ustrezno ukrepajo, saj tako zaščitijo sebe in svojo družino. Predvsem zaradi slabe prehrane, pomanjkanja telesne dejavnosti in kajenja so zelo ranljivi tudi otroci, celo že zarodki.

Ali ste vedeli?

Bolezni srca in žilja vsako leto povzročijo kar 17,3 milijona smrti po vsem svetu.

Boleznim srca in žilja ter srčnemu infarktu se lahko izognemo, če nadzorujemo dejavnike tveganja, kot so visok krvni tlak, visok holesterol, prevelika telesna teža oziroma debelost, kajenje in sladkorna bolezen. Prav tako je pomemben zdrav način življenja – zdrava prehrana (manj soli in nasičenih maščob, uravnotežena dieta z dovolj sadja in zelenjave), aktivno življenje in prenehanje kajenje, če kadimo.

Že od leta 2000 je svetovni dan srca vsako leto 29. septembra. Z njim želijo ljudi po vsem svetu opozoriti, da so bolezni srca in srčni infarkt vodilni vzroki smrti. Do leta 2030 naj bi zaradi njih umrlo več kot 23 milijonov ljudi, kar je več, kot je prebivalcev Avstralije.Vir: www.worldheartday.org