Bodite neustavljivi pri osvajanju vrhov

Bodite neustavljivi pri osvajanju vrhov

Jesen prinaša s prijetnimi temperaturami in izjemno barvo kuliso veliko možnosti za športne aktivnosti na prostem. Gibanje na svežem zraku nam pomaga, da se lažje prilagajamo na vremenske spremembe, skupaj z raznoliko prehrano, ki vsebuje potrebne vitamine in minerale, pa pripomore h krepitvi imunskega sistema in učinkovitejšemu spopadanju z vsakdanjim stresom in  utrujenostjo.

IZKORISTITE PROSTI ČAS ZA POBEG V NARAVO

Gibanje na prostem bistveno izboljša razpoloženje, zato vsak prosti trenutek izkoristimo za sprehod, lahkoten tek ali skok na sosednji hrib. Telo nam bo hvaležno za vsako telesno aktivnost, ki nam bo pomagala dvigniti raven energije. Posledica redne vadbe bosta tudi boljša imunost ter trdnejši in kakovostnejši spanec. Zbujali se bomo naspani, spočiti in polni energije.

TEK

Tek je odlična aerobna vadba, ki krepi telo, daje energijo in pomaga obvladovati stres ter tako ohranja in izboljšuje psihofizično zdravje. Tečemo lahko zvečer in zjutraj, po cesti ali gozdu. Zato je to ena od najpreprostejših rekreativnih dejavnosti, primerna je za vse starosti in za vsak žep.

Preden začnemo teči, si postavimo cilj, ki nas bo motiviral. Za začetek je priporočljivo izbrati mehko podlago in tek kombinirati s hojo. Prvi trije tedni so najtežji, vendar jih telo potrebuje, da se navadi na tek. Na nastop krize vplivata tudi pravilna hidracija in prehrana. Prav tako pomemben je primeren vnos magnezija, saj prispeva k boljši psihološki pripravljenosti.

POHODNIŠTVO

Pri nas je zelo priljubljeno pohodništvo. Razgibana narava nam ponuja nešteto možnosti ne glede na našo starost. Pohodništvo je čudovita priložnost za druženje z najbližjimi in pletenje novih prijateljstev v naravnem okolju, kar v današnjem času postaja redkost. Ogromno časa sedimo in smo daleč stran od narave, zato lahko že redni nedeljski izleti v bližnje hribovje izboljšajo naše zdravje in počutje.

Vedno začnimo hoditi počasi, da se mišice dobro ogrejejo in pripravijo na napor. Po približno 15 minutah lahko tempo malo povečamo. Med hojo se držimo čim bolj pokonci, ramena naj bodo sproščena. Med hojo so aktivne prav vse mišice, izboljšajo so motorične sposobnosti in vzdržljivost. Na pohodniških poteh so sklepi veliko manj obremenjeni kot na asfaltnih površinah, tudi za kolena je hoja primernejša kot tek ali kakšen drug šport.

POSKRBITE ZA ZADOSTEN VNOS TEKOČINE

Ves čas telesne aktivnosti moramo biti primerno hidrirani. Vodi je priporočljivo dodati elektrolite (zlasti natrij in magnezij), saj se pospešeno izgubljajo s potom. Tako se izognemo dehidraciji, elektrolitskemu neravnovesju (najpogosteje zaradi pomanjkanja natrija) in mišičnim krčem (zaradi pomanjkanja magnezija). Magnezij prispeva tudi k dodatnemu sproščanju energije pri presnovi ogljikovih hidratov in maščob, ki jih želimo čim bolj izkoristiti, da povečamo vzdržljivost.

REGENERACIJA JE KLJUČNEGA POMENA

Po končani vadbi je zelo pomembno nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov. Magnezij sodeluje pri številnih kemičnih procesih v telesu, celice varuje pred oksidativnim stresom, sodeluje pri sproščanju energije pri presnovi in pomaga ohranjati zdrave kosti, ki so med naporom izpostavljene velikim silam. Poleg tega pripomore k uravnavanju krvnega tlaka, izboljšuje delovanje živčevja in zmanjšuje pojavljanje mišičnih krčev.

Povečanim potrebam po magneziju lahko zadostimo s prehranskim dopolnilom Magnezij Krka 300, ki vsebuje magnezijev citrat in vitamin B2. Ta edinstvena kombinacija omogoča boljšo regeneracijo, saj v telesu obnovi energijske zaloge. Vitamin B2 je pri ljudeh, ki se redno ukvarjajo z vzdržljivostnim športom, potreben za pretvorbo maščob v energijo. Magnezij Krka 300 je prijetnega okusa po pomaranči in limeti, ne vsebuje konzervansov, umetnih barvil, arom in sladil.