Bodite neustavljivi s preprostimi tekaškimi nasveti

Bodite neustavljivi s preprostimi tekaškimi nasveti

Tek je odlična aerobna vadba, ki krepi telo, daje energijo in pomaga obvladovati stres. Tečemo lahko zvečer ali zjutraj, po cesti ali gozdu. Ravno zato je tek ena od najpreprostejših rekreativnih dejavnosti, ki je primerna za ljudi vseh starosti in za vsak žep. Pripomore k izboljševanju in ohranjanju telesnega in duševnega zdravja. Jeseni je še bolj navdihujoč, saj so temperature veliko primernejše, narava pa skrbi za izjemno barvno kuliso.

Čeprav je tek povsem naravno gibanje, pa je treba upoštevati nekaj osnovnih pravil, če želimo teči z užitkom, čim dlje časa in brez poškodb. Za dobro delovanje mišic je pomembna tudi primerna regeneracija.

Pozitivni učinki teka
– Krepi imunski sistem.
– Izboljša pljučno delovanje.
– Znižuje krvni tlak.
– Izboljšuje pretok krvi in kisika.
– Poskrbi za sproščanje napetosti po vsakodnevnih obveznostih.
– Zmanjšuje stres.
– Dviguje raven energije.
Z izboljšanjem telesne pripravljenosti povečuje tudi samozavest

Če upoštevamo nekaj nasvetov, so naši športni podvigi lahko uspešnejši, doseganje ciljev pa enostavnejše.

 1. Pravilna tekaška tehnika
  Zelo pomembna je pravilna tekaška tehnika. Stopalo ob prvem stiku s podlago postavimo na sredinski ali sprednji del. Drža naj bo pokončna, pogled usmerjen naprej. Roke naj bodo v komolcih pokrčene na okoli 90 stopinj, gibajo naj se predvsem v ramenskem sklepu. Frekvenca koraka naj bo velika (optimalna je 160 do 180 korakov na minuto).
 2. Primerne vaje za ogrevanje
  Ogrejemo se lahko s hitro hojo ali lahkotnim tekom, temu pa dodamo vaje atletske abecede in dinamične raztezne vaje. Pomembno je dobro ogrevanje mišic nog in trupa, da se razširijo žile, poveča se dotok s kisikom bogate krvi v mišice in izboljša se mišično delovanje.
 3. Postopnost
  Preden začnemo teči, si postavimo cilj, ki nas bo motiviral. Začnemo s kombinacijo hoje in teka. Za tek izberemo mehko podlago. Prvi trije tedni so najtežji, vendar jih telo potrebuje, da se navadi na tek. Na poznejši nastop krize vplivajo tudi pravilna hidracija in prehrana ter primeren vnos magnezija, ki prispeva k boljšemu psihološkemu delovanju.
 4. Ustrezna prehrana
  Dobra osnovna prehrana in zadosten vnos tekaškega goriva (sladkorjev, tekočine) omogočata, da ostanemo zdravi in smo pri vadbi uspešni.
 5. Zadosten vnos tekočine
  Poskrbimo, da smo ves čas primerno hidrirani. Vodi je priporočljivo dodati elektrolite, zlasti natrij in magnezij, saj se med tekom pospešeno izgubljajo s potom. Tako se izognemo zelo nevarni dehidraciji, elektrolitskemu neravnovesju, do katerega najpogosteje pride zaradi pomanjkanja natrija, in mišičnim krčem zaradi pomanjkanja magnezija. Magnezij prispeva k dodatnemu sproščanju energije pri presnovi ogljikovih hidratov in maščob, ki jih želimo čim bolj izkoristiti, da povečamo vzdržljivost. Sodeluje tudi pri številnih kemičnih procesih v telesu in sproščanju energije pri presnovi, celice varuje pred oksidativnim stresom in pomaga ohranjati zdrave kosti, ki so med naporom izpostavljene velikim silam. Poleg tega pripomore k uravnavanju krvnega tlaka, izboljšuje delovanje živčevja in zmanjšuje pojavljanje mišičnih krčev.
 6. Regeneracija je ključnega pomena
  Povečanim potrebam po magneziju lahko zadostimo s prehranskim dopolnilom Magnezij Krka 300, ki vsebuje magnezijev citrat in vitamin B2. Ta edinstvena kombinacija omogoča boljšo regeneracijo po športni aktivnosti, saj obnovi energijske zaloge v telesu. Vitamin B2 je pri ljudeh, ki se redno ukvarjajo z vzdržljivostnim športom, potreben za pretvorbo maščob v energijo. Magnezij Krka 300 je prijetnega okusa po pomaranči in limeti, ne vsebuje konzervansov, umetnih barvil, arom in sladil.