Kalcij in vitamin D proti sladkorni bolezni tipa 2

Kalcij in vitamin D proti sladkorni bolezni tipa 2

Kalcij in vitamin D v hrani in prehranskih dodatkih zmanjšujeta možnost za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, kažejo nekatere raziskave.

Sladkorna bolezen tipa 2 je kronična motnja v presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Pojavi se, ko telo postane neobčutljivo za inzulin, hormon, ki uravnava koncentracijo krvnega sladkorja.

Znanstveniki so odkrili povezave med možnostjo za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 ter vsakodnevnim jemanjem kalcija in vitamina D. Oba sta pomembna za delovanje celic, ki proizvajajo inzulin v trebušni slinavki, in bistveno pripomoreta k temu, da ga telo pravilni izrabi.

V raziskavah so preverjali, ali kalcij in vitamin D v hrani lahko izboljšata telesno občutljivost za inzulin in presnovo krvnega sladkorja. Hormon inzulin sodeluje pri prenosu sladkorja iz krvi v telesne celice, kjer se porabi za energijo. Sladkorna bolezen tipa 2 pa se razvije, ko telo postane neobčutljivo za inzulin, zaradi česar se poveča koncentracija sladkorja v krvi.

Rezultati so pokazali, da je bila pri ljudeh, ki so vsak dan zaužili večje količine kalcija in vitamina D, 18 % manjša verjetnost za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Z uživanjem pretežno mlečnih izdelkov se je verjetnost za razvoj te bolezni zmanjšala za 14 %.

Kljub odstopanjem je mogoče sklepati, da dodatki vitamina D in kalcija lahko preprečujejo sladkorno bolezen tipa 2 pri ljudeh, ki so zaradi nekaterih dejavnikov (npr. debelosti) bolj nagnjeni k razvoju te bolezni.

Veliko ljudi nima dovolj vitamina D ali kalcija, zato so prehranski dodatki lahko primeren način za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2.

Vir: Reuters Health, julij 2007