Magnezij – element življenja

Magnezij – element življenja

Magnezij sodeluje v več kot 300 biokemičnih procesih v našem organizmu. Z njegovo pomočjo nastaja energija, ki poganja življenje ljudi, živali in rastlin. Njegovo pomanjkanje zato lahko kaj hitro postane razlog za zdravstvene težave.

Magnezij se je za zdravljenje uporabljal že v antični Grčiji, in sicer na območju Magnesia, po katerem je dobil tudi svoje latinsko ime. Z magnezijem bogato vodo naj bi pil Apolon, starogrški simbol lepote in zdravja, ki se je zaradi nje odrekel pitju vode iz svete gore Helikon. Še pred približno 100 leti so ljudje zaužili 400 do 500 mg magnezija na dan, zaradi česar so bili bolj uravnovešeni in manj dovzetni za psihološki stres. Danes pa posameznik v povprečju zaužije največ 175 do 225 mg magnezija na dan.

Krivdo za to pripisujemo predvsem sodobnemu načinu življenja in z njim povezanemu nepravilnemu in nezdravemu prehranjevanju, zaradi katerega organizem običajno ne dobi dovolj potrebnih vitaminov in mineralov. Pogosto jemo hrano, ki celo pospešuje izločanje magnezija iz telesa.

V nekaterih stanjih, obdobjih in življenjskih razmerah je potreba po vitaminih in mineralih, tudi po magneziju, večja.

Magnezij vpliva na številne procese v telesu

Magnezij nadzira sintezo osnovne energetske molekule ATP. Poleg tega uravnava živčno razdražljivost, pomnjenje, moč mišičnega krčenja, srčni ritem, krvni tlak, proces kopičenja maščob, strjevanja krvi in številne druge fiziološke procese.

Psihološki stres težave zaradi pomanjkanja magnezija še poslabšuje

Do nezadostne preskrbljenosti z magnezijem prihaja zaradi različnih vzrokov. Prvi je zagotovo psihološki stres, ki prispeva k hitremu izločanju magnezija iz telesa in zato povečuje potrebo po njem. Oseba, ki je utrujena, izčrpana in pod stresom, je tipičen primer posameznika, pri katerem pride do pomanjkanja magnezija. V obliki krčev v mečih pomanjkanje magnezija občutijo nosečnice. S pomanjkanjem magnezija pa se srečujejo tudi najstniki. Pogosto se ne morejo zbrati, pozorno poslušati, so hiperaktivni, pri pouku se hitro utrudijo in so težko kos učnim obremenitvam. Če s hrano zaužijemo skrajno malo magnezija (manj kot 100 mg/dan), lahko pomanjkanje tega minerala občutimo kot tesnobo, tremo ali celo strah.

Ker je vpliv stresa v vsakdanjih situacijah vse večji, rešitev pogosto iščemo v različnih športnih dejavnostih, ne da bi se pri tem zavedali, da se naše težave zaradi povečane potrebe po magneziju lahko celo poslabšajo.

Ob športni dejavnosti se namreč magnezij skupaj z ostalimi elektroliti pospešeno izloča z znojem in urinom, zato se potrebe po njem povečajo za 10 do 20 %. Ker pogosto ne poskrbimo za dodaten vnos s prehrano, magnezij pa ima pomembno vlogo pri presnovi glukoze v mišičnih celicah in pri mišičnem krčenju, to občutimo kot hitrejšo utrujenost in mišične krče. Če v telesu primanjkuje vitamina B₂, je za polovico upočasnjena pretvorba maščob v energijo. Že 40 minut aktivnega športa, denimo aerobike ali teka, podvoji potrebo po vitaminu B₂ za pretvorbo maščob v mišično maso. Zaradi nepravilnega izgorevanja maščob se hitreje utrudimo.

Če smo športno aktivni in želimo biti ustrezno telesno pripravljeni, je priporočljivo, da zaužijemo 300 do 600 mg magnezija na dan. Pomanjkanje se kaže v različnih oblikah – kot fizična in psihična izčrpanost in utrujenost, hitrejši srčni utrip in zadihanost, mišični krči in trzanje, napete in boleče mišice, glavobol in migrena, razdražljivost in zaspanost.

Potrebam po magneziju in vitaminu B₂ lahko zadostimo z jemanjem granulata za napitek Magnezij Krka 300. Zadostuje že 1 vrečka na dan, zelo aktivni odrasli pa lahko odmerek povečajo na 2 vrečki na dan. Granulat vsebuje magnezij v obliki magnezijevega citrata in vitamin B₂. Primeren je za vse, ki s hrano ne zaužijejo dovolj magnezija, za športnike in osebe na shujševalnih dietah. Magnezij in vitamin B₂ sta koristna tudi pri drugih težavah sodobnega časa, kot je tveganje za nastanek ateroskleroze in sladkorne bolezni.

Ali ste vedeli? Magnezij je četrti najpogostejši mineral v telesu. Kar 60 % ga je v kosteh, 30 % pa v skeletnih in srčni mišici.   Primanjkljaj magnezija je težko prepoznati, saj ga je samo 1 % v krvnem obtoku, preostanek pa je v organih in kosteh. To pomeni, da s preprostim krvnim testom pomanjkanja magnezija ne moremo odkriti.   V telesu je 30 milijard maščobnih celic, ki maščobo hranijo le kratek čas, potem pa jo pretvorijo v energijo. Vitamin B₂ v sinergiji z magnezijem pomaga vzdrževati normalno presnovo maščob.   V stresnih situacijah pride do porasta stresnih hormonov (kortizola, adrenalina, noradrenalina), ki močno vplivajo tudi na povečano izločanje magnezija iz celic.   Umsko delo zahteva veliko magnezija. Možgani porabijo skoraj tretjino celotne energije.

Če zaužijemo dovolj magnezija, se počutimo kot po dobrem počitku. Polni smo energije, delamo oziroma učimo se zagnano in z veseljem.