Bodite tudi poleti neustavljivi

Bodite tudi poleti neustavljivi

Poletje nekateri izkoristijo za potovanja, drugi za poležavanje na plaži, številni se odpravijo v hribe, vedno bolj priljubljena sta tek in kolesarstvo, sproščamo pa se tudi z družabnimi dejavnostmi.

Dopustniški čas velikokrat spremljajo telesna dejavnost in visoke temperature, zato s potenjem izgubimo veliko tekočine, z njo pa tudi pomembne minerale. Za preprečitev dehidracije moramo spiti dovolj tekočine in poskrbeti tudi za nadomestitev drugih izgubljenih snovi.


ZNOJENJE

Telo z znojenjem ohranja primerno telesno temperaturo. Pri normalni dejavnosti z znojenjem izgubimo približno en liter tekočine na dan, pri intenzivni vadbi in visoki zunanji temperaturi pa več kot en liter na uro.


Aktivni odrasli na dan potrebujejo povprečno od 2 do 2,5 litra tekočine (od tega je povprečno 0,8–1 liter dobimo s hrano, približno 1,5 litra pa s tekočino), otroci pa nekoliko manj (npr. pri 5 letih malo manj kot 1 liter). Dehidracijo preprečimo z zadostnim vnosom tekočine. Priporočljivi so manjši odmerki čez cel dan – tako med obrokom kot med posameznimi obroki.

Najprimernejša pijača, ki odžeja in nadomesti izgubljeno tekočino, je voda. Ob povečanih telesnih in psihičnih naporih ji lahko dodamo Magnezij Krka. Vsebuje edinstveno kombinacijo magnezija in vitamina B2, ki zmanjšujeta utrujenost in izčrpanost. Magnezij prispeva tudi k normalnemu delovanju mišic. Že z 1 vrečko Magnezija Krka zadostimo dnevnim potrebam po tem mineralu.

Še več koristnih informacij in napotkov za prijetno preživljanje poletja je na spletni strani www.magnezijkrka.si.