Magnezij za zdravo telo in dušo

Magnezij za zdravo telo in dušo

Ker magnezij (Mg) sodeluje v številnih procesih v telesu, lahko njegovo pomanjkanje ali prevelika količina sprožita različna bolezenska stanja. Najbolj je znana vloga magnezija pri nevtralizaciji presežne želodčne kisline (magnezij v obliki različnih soli, npr. karbonatov, salicilatov, mrežno-plastne strukture hidrotalcita in magaldrata). Magnezijev hidroklorid reagira z želodčno kislino, kar sproži hiter, a kratkotrajen nevtralizirajoč učinek in pomiri simptome, kot so zgaga, spahovanje in pekoča bolečina v želodcu.

Magnezijevi pripravki spremenijo gibljivost črevesja, vplivajo na izločanje blata in v večjih odmerkih lahko povzročijo drisko, saj zmanjšana kislost želodčne vsebine spodbuja izločanje gastrina in poveča gibljivost želodca. V pripravkih za nevtralizacijo presežne želodčne kisline (antacidi) je magneziju dodan aluminij, s čimer se doseže ravnovesje učinkov (želenih in neželenih). Za razliko od magnezija aluminij v želodcu reagira počasi, njegov učinek pa traja dlje. Delovanje antacida zato omogoča hitro in podaljšano nevtralizacijo kisline.

Pri preprečevanju številnih kroničnih bolezni je zelo pomembno nadomeščanje magnezija. V organizmu se najbolj učinkovito absorbira v obliki soli, ki morajo biti zelo topne in čim manj strupene, v telo pa morajo vstopati z zadostno količino vode. Poleg tega ne smejo delovati s snovmi, ki otežujejo absorpcijo ionov Mg2+, vsebovati pa morajo anion, ki spodbuja znotrajcelično absorpcijo Mg2+. Vsem tem pogojem ustrezajo topne oblike magnezija na osnovi organskih soli (predvsem citratov).

Granulat za napitek Magnezij Krka 300 vsebuje magnezij v obliki magnezijevega citrata, ki ga telo zelo dobro prenaša in koristno izrablja. Magnezijev citrat zagotavlja zelo dobro absorpcijo iz prebavil in omogoča, da je celicam na voljo več magnezija.

Magnezij Krka 300 vsebuje tudi vitamin B2, ki prav tako sodeluje v številnih encimskih reakcijah, povezanih z energijsko presnovo. Na voljo je v lekarnah in specializiranih trgovinah.