Spomladanska utrujenost

Spomladanska utrujenost

»Tudi tebe daje spomladanska utrujenost? Če je odgovor DA, potem preberi, kaj vse počnem jaz, da je praktično ne občutim več,« pravi Alenka Košir, ki je z nami delila nekaj koristnih nasvetov za premagovanje spomladanske utrujenosti.

»Zdravniki bolezni s tem imenom ne priznavajo, vseeno pa nekaj mora biti na tem, če se v spomladanskem času toliko ljudi bori z njo. Kaj se dejansko dogaja?

Zunanje temperature se dvignejo, žile v telesu se razširijo in tlak pade. Že to stanje nekateri ljudje občutijo kot utrujenost ali neprestano zaspanost. Pri tem meni zelo pomaga gibanje. Veliko gibanja, če je le možno, na svežem zraku, v naravi. Z gibanjem aktiviramo t. i. sekundarno limfo – mišice. Ni vam treba početi česa posebnega, že enostaven sprehod vsak dan bo prinesel veliko spremembo v počutju. Sama že 4 mesece pridno korakam in naredim vsaj 10.000 korakov na dan. Marsikdo misli, da je korakanje brez smisla – ko bi le vedeli, kako se motite. Vsakodnevno korakanje je na dolgi rok lahko vaš rešitelj! Prav tako super ritual je prhanje – izmenično s hladno in toplo vodo, konča se s hladno vodo.

Pozimi telo zaloge energije kopiči predvsem iz ogljikovih hidratov in maščob. Spomladi pa ponovno pridejo v ospredje povečane potrebe po beljakovinahvitaminih in mineralih. Torej smo spet pri prehrani, ki mora biti pestra. Povečajte količino raznolike sezonske zelenjave, v prehrano lahko vključite čemaž, šparglje, koprive, regrat in ostalo zeleno listnato zelenjavo. In ne pozabite na dnevni odmerek enega od superiornih mineralov, kot sama imenujem magnezij. Meni se zdi najboljši Magnezij Krka 300

Magnezij Krka 300 vsebuje magnezij v obliki magnezijevega citrata in vitamin B2. Kot prehransko dopolnilo je primeren za vse, ki vas pestijo težave sodobnega vsakdana – stres, utrujenost, izčrpanost in motnje v mišičnem delovanju. Za zadovoljitev dnevnih potreb po magneziju zadostuje že 1 vrečka granulata za pripravo napitka, pri povečani telesni dejavnosti pa se priporočata 2 vrečki na dan. Napitek ima prijeten okus po pomaranči in limeti, ne vsebuje konzervansov, umetnih barvil, arom in sladil. Magnezij Krka 300 je na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah.

»Še ena sprememba je značilna za to obdobje – noči se začnejo krajšati in dnevi postajajo daljši,« pravi Alenka.

»To je obdobje, ko se razmerje med melatoninom in seratoninom spremeni. Pozimi je glavni melatonin, nato pa stopi v igro seratonin, hormon sreče. To spremembo nekateri ljudje občutijo kot nejevoljnostmuhavostsitnost … Zato več časa preživite na soncu, ki je pomemben vir vitamina D.

Vendar pa – pozor vsi, ki uporabljate UVA/UVB-zaščito. Ta zaščita preprečuje prodor žarkov v podkožje, kjer se tvori vitamin D3. Pri tem smo prav tako prikrajšani vsi, ki imamo temnejšo polt, ker imamo naravno zaščito. Sama sem šele pred kratkim ugotovila, da sem imela hudo pomanjkanje vitamina D. Ta ni pomemben samo za absorpcijo kalcija, ampak ima dokazano zelo veliko pomembnih funkcij v telesu. Zato poskrbite, da ga boste dobili dovolj: s soncem, hrano ali dodatki.«