Antioksidanti proti škodljivim vplivom okolja

Antioksidanti proti škodljivim vplivom okolja

Antioksidanti lahko do 40 % izboljšajo zaščito pred škodljivimi zunanjimi vplivi, kot so UV-žarki in onesnažen zrak. Ti vplivajo na nastanek prostih radikalov, ki lahko porušijo telesni obrambni mehanizem in vodijo v vrsto bolezni, pogosto kroničnih.

Raziskava, ki so jo izvedli italijanski znanstveniki, je dokazala, da imajo likopen, lutein in izbrani antioksidanti pomembno vlogo pri zaščiti pred prostimi radikali. Rezultati so pokazali, da se je obramba pred prostimi radikali izboljšala do 40 %. Dobre rezultate so pokazale tudi diagnostične okulistične metode. Sposobnost jasnega zaznavanja slike in širina oziroma spekter vidnega polja sta bili do 10-krat boljši kot pri kontrolni skupini, ki ni jemala antioksidantov. Prav tako se je povečala gostota rumene pege (makule), ki vpliva na oster vid.

Ginko biloba je zelo učinkovit antioksidant in primeren v času povečanih miselnih naporov in v stresnih situacijah, saj izboljšuje miselno sposobnost in koncentracijo. Da bi možganske celice čim bolje zaščitili, je dobro, da začnemo izvleček iz te rastline jemati pravočasno. V Sloveniji je edino registrirano zdravilo, ki vsebuje izvleček iz ginka, Bilobil. Vir: www.medscape.com