Cepljenje

Zdravljenje alergijskih bolezni

Zdravljenje alergijskih bolezni

Prvo in osnovno pravilo pri zdravljenju alergije je izločitev alergena, kar pa ni vedno mogoče (npr. pri alergiji na pelod ali pršico). Antihistaminiki so najučinkovitejši pri zdravljenju alergijskega rinitisa in kožnih sprememb. Za te bolezni so zdravilo prve izbire. Novejši antihistaminiki imajo malo neželenih učinkov in so varni.

Gripa – ali naj se cepimo?

Gripa – ali naj se cepimo?

Cepljenje je učinkovita zaščita pred gripo. Priporoča se vsem zdravim osebam, zlasti starejšim od 65 let, bolnikom z nekaterimi kroničnimi boleznimi in otrokom.

Cepljenje nosečnic proti gripi

Cepljenje nosečnic proti gripi

Cepljenje proti gripi pri nosečnicah, ki so imele pričakovani datum poroda med sezono gripe, ni zmanjšalo pojavnosti bolezni dihal pri njihovih novorojenčkih. Ameriška raziskava je pokazala, da cepljenje nosečnic ni bistveno vplivalo niti na pojavnost bolezni dihal pri dojenčkih niti na dolžino obdobja do prvega izbruha bolezni.

Ali se moram tudi jaz cepiti proti gripi?

Ali se moram tudi jaz cepiti proti gripi?

Prihaja zimski čas in z njim tudi obdobje prehladov in gripe. Za večino ljudi je gripa v najboljšem primeru neprijetna bolezen, zaradi katere ne morejo v službo ali šolo, utrujenost in izčrpanost pa lahko trajata dva do tri tedne. Za nekatere pa je lahko nevarna in zahteva zdravljenje do konca življenja. Zato se je treba pred začetkom sezone zaščititi s cepljenjem.