Cepljenje nosečnic proti gripi

Cepljenje nosečnic proti gripi

Cepljenje proti gripi pri nosečnicah, ki so imele pričakovani datum poroda med sezono gripe, ni zmanjšalo pojavnosti bolezni dihal pri njihovih novorojenčkih.

Cepljenje proti gripi se priporoča otrokom od 6. do 23. meseca starosti. V zgodnejšem obdobju je bilo neuspešno, saj cepivo ni vzpodbudilo dovolj močnega imunskega odziva.

Pri predpostavki, da materina protitelesa prehajajo na otroka v maternici, se je cepljenje nosečnic pokazalo kot ena od možnih rešitev za zaščito najmlajših dojenčkov.

Ameriški znanstveniki so ocenjevali pojavnost bolezni dihal pri 3160 dojenčkih cepljenih mamic in 37.969 dojenčkih necepljenih mamic. Vsi so bili rojeni najmanj 28 dni po cepljenju, sezona gripa pa je trajala vsaj še 14 dni.

Raziskava je pokazala, da cepljenje nosečnic ni bistveno vplivalo niti na pojavnost bolezni dihal pri dojenčkih niti na dolžino obdobja do prvega izbruha bolezni.

Čeprav se cepljenje ni pokazalo kot učinkovita zaščita za dojenčke, pa je še vedno pomembna in priporočljiva metoda za zaščito mamic.

Vir: MedlinePlus, december 2006