Ob sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom poskrbite za varno okolje

Ob sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom poskrbite za varno okolje

Epidemija covida-19 še vedno polni naslovnice medijev. Število okuženih se sicer počasi zmanjšuje, ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, pa se prilagajajo glede na epidemiološko situacijo v državi in širši regiji.

Ob postopnem odpravljanju omejitev in odpiranju vse več dejavnosti (trgovin, storitvenih dejavnosti, muzejev, galerij itd.), je pomembno, da dosledno upoštevamo preventivne ukrepe. Poleg nošenja mask, vzdrževanja varnostne razdalje ter umivanja in razkuževanja rok, je zelo pomembno tudi razkuževanje prostorov, površin in predmetov, na kar pa se v praksi vse prevečkrat pozabi.

Skladno s sproščanjem ukrepov, je potrebno, pri opravljanju vsakodnevnih opravil in izvajanju aktivnosti, še posebej paziti, da se ne okužimo ali nevede prenesemo okužbo na ljudi okrog sebe.

Z rednim razkuževanjem zagotovimo varno okolje

Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje redno razkuževanje površin, saj je dokazano, da virusi na površinah preživijo od nekaj ur pa do nekaj dni. Posebno pozorni moramo biti predvsem na površine, ki se jih pogosteje dotikamo (npr. mize, stoli s trdimi nasloni, kljuke, ročaji, straniščne školjke, umivalniki). Prostore, kjer je več oseb iz različnih gospodinjstev, je priporočljivo razkužiti vsaj dvakrat na dan.

Pravilen postopek razkuževanja prostorov

Pravilen postopek razkuževanja prostorov

  • Iz prostora odstranimo smeti (suho čiščenje).
  • Nato ga očistimo z običajnim čistilom (mokro čiščenje) in pustimo, da se površine posušijo.
  • Sledi razkuževanje,pri čemer moramo upoštevati koncentracijo razkužila in čas, ki je potreben za delovanje.
  • Prostor še prezračimo, da se zrak, v katerem so lahko virus ali hlapi razkužila, izmenja s svežim in čistim zrakom.

Na trgu je veliko razkužil za površine, dokazana učinkovitost na SARS-CoV-2 pa je prava redkost. Testirano je bilo Krkino razkužilo Ecocid S.

V čistih pogojih je 1-odstotna raztopina Ecocida S virus SARS-CoV-2 uničila že v 10 sekundah. V umazanih pogojih je bila zahtevana učinkovitost dosežena v 30 sekundah (pri 30 °C) oziroma v 60 sekundah (pri 4 °C). Testiranje je opravil Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Ecocid S je vsestransko visokoaktivno razkužilo s širokim spektrom delovanja proti virusom, bakterijam in glivicam, kar je bilo potrjeno v skladu s strogimi EU-standardi. Je v obliki vodotopnega praška, kar omogoča enostavno shranjevanje in prevoz. Za učinkovito splošno razkuževanje zadostuje 1-odstotna delovna raztopina, ki na površini učinkuje 15 minut. Glede na nove rezultate testiranja in glede na okoliščine pa lahko čas po lastni presoji prilagodimo.

Ecocid S je registriran za profesionalno uporabo in za splošno neprofesionalno uporabo. Primeren je za razkuževanje javnih prostorov (šole, vrtci, hoteli, tovarne, pisarne, športna središča ipd.), uporabo v zdravstvenih ustanovah (bolnišnice, zdravstveni domovi, lekarne, laboratoriji ipd.) in stanovanjih. Uporablja se lahko za čiščenje in razkuževanje različnih vrst površin in materialov – od lesa, plastike, kovine, gume in betona do delovnih oblačil in obutve. Previdnost je potrebna pri kovinskih materialih – priporočljivo je, da se površina po razkuževanju vedno spere oziroma pobriše, da se tako odstranijo ostanki razkužila.

V skladu z zahtevami glede obveznega označevanja kemikalij je Ecocid S označen z oznako Pozor. To pomeni, da spada v skupino snovi, ki so za uporabnika in okolje najmanj škodljive. Tako oznako imajo tudi običajni detergenti za pomivanje posode. Razkužila s temi lastnostmi se lahko varno uporabljajo na različnih materialih in so primerna za različna področja uporabe.

Ecocid S je v vrečkahpo 50 g, ki so priročne za domačo uporabo, ter v vrečah po 1 kg in 2,5 kg, ki so primernejše za razkuževanje večjih objektov. Na voljo je v lekarnah in specializiranih prodajalnah po vsej Sloveniji.

Več informacij je na spletni strani www.ecocids.si.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite oznako in informacije o proizvodu.