Nepogrešljivi tek

Nepogrešljivi tek

Razmišljate o tem, da bi del običajne hoje nadomestili s tekom? Kdor redno in pogosto teče živi bolje in dlje, zagotavljajo ameriški znanstveniki. Skupina strokovnjakov pod vodstvom športnega medicinca in onkologa, dr. Scotta E. Shermana je v 16 let trajajoči poglobljeni raziskavi na 1400 ženskah ugotovila, da telesno aktivne predstavnice nežnejšega spola redkeje obolevajo za rakom ter boleznimi in motnjami presnove.

Telesna dinamika in šport krepita imunski sistem, pospešujeta prekrvljenost organov in organskih sistemov (boljša preskrba s kisikom in hranilnimi snovmi ter hitrejše odplavljajnje škodljivih razkrojkov), spodbujata metabolizem (regeneracijo organizma) ohranjata mladost ter krepita energičnost in vitalnost.

Po najnovejših priporočilih naj bi se človek, ki želi ostati čimdlje zdrav in vitalen, redno ukvarjal s telesno aktivnostjo:

  • vsaj 15, najbolje 30 minut dnevno,
  • ali štirikrat tedensko po 45 minut
  • ali najmanj dvakrat tedensko po 60 minut – manj ne zagotavlja pozitivnih sprememb.

Tako je s tekom in drugimi oblikami gibalne dejavnosti moč podaljšati življenje za tri do deset let. Navdušenje nad tekom ponazarja tudi nasvet osebnega zdravnika ameriškega predsednika: “Don’t walk, if you can run…” (Ne hodi, če lahko tečeš…)