Zdravje

Krepilne snovi za telo in dobro počutje

Krepilne snovi za telo in dobro počutje

Človek do 65. leta starosti poje okoli 50 ton živil. Iz njihovih sestavin se organizem približno na pol leta v celoti obnovi. Toda hranilne snovi, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, lahko telo uporabi le, če jih najprej razgradi, nato pa spet sestavi in vgradi v celice. V vseh fazah presnovnega procesa sodelujejo tudi številni vitamini.

Tek, poškodbe in lajšanje bolečin

Tek, poškodbe in lajšanje bolečin

Za tek ne potrebujemo veliko. Najprej je pomembna volja, da sploh začnemo, vse ostalo pa je dokaj enostavno. Oblečemo lahka in udobna oblačila, obujemo tekaške čevlje, izberemo cilj in že smo pripravljeni na začetek. Tako kot pri vsakem drugem športu pa se tudi pri teku lahko pojavijo poškodbe in z njimi bolečine, ki nam pogosto jemljejo energijo in voljo.

Gibanje na prostem je zdravo tudi pri temperaturah pod ničlo

Gibanje na prostem je zdravo tudi pri temperaturah pod ničlo

Kdor pozimi ne počne nič, se pogosto počuti pobito. Kljub mrazu je veliko možnosti za gibanje na prostem, saj gremo lahko na sprehod, drsat …

Kaj je nespečnost?

Kaj je nespečnost?

Ali ste vedeli, da kar tretjino svojega življenja prespimo? Ste se ob tem zamislili nad kakovostjo svojega spanca? Ste tudi vi med tistimi, ki dolge ure nemo gledajo v strop, štejejo ovce, glava pa je polna nemirnih misli in skrbi? Za dobro duševno in telesno počutje je potreben zadosten in pomirjajoč spanec.

Smeh je pol zdravja

Smeh je pol zdravja

Znanstveniki na univerzi Southampton so ugotovili, da so za simptome, kot se pojavljajo pri gripi in prehladu, veliko bolj dovzetni ljudje, ki so slabe volje.

Nad jesensko utrujenost tudi z vitamini skupine B

Nad jesensko utrujenost tudi z vitamini skupine B

Da bomo v jesen vstopili pripravljeni in zdravi, poskrbimo za pravo mero gibanja in uživajmo v telesni dejavnosti. Vadimo redno, najbolje vsak dan po pol ure, po možnosti na prostem. Upoštevajmo formulo 4 – 30 – 60: vsaj 4-krat na teden po 30 minut, s 60 % maksimalnega pulza. Če pa se kljub zdravemu načinu življenja pojavita pomanjkanje vitaminov in utrujenost, si lahko pomagamo z vitaminskimi izdelki, kot je B-complex.

Sonce in zdravje

Sonce in zdravje

Nobenega dvoma ni, da je sonce zdravo. Ultravijolični žarki pospešujejo dihanje, krvni obtok, presnovo in delovanje žlez. Sončna svetloba je zelo pomembna za nastajanje vitamina D, s pomočjo katerega lahko telo koristi kalcij v hrani, potrebuje ga tudi za krepitev mišic in kosti. Sonce prek hormonskih žlez vpliva tudi na sproščanje, vzbuja dobro razpoloženje in veselje do ljubezni. Preveč sonca pa vendarle škodi, saj je preprosto preveč zgoščena energija. To, da koža porjavi, je njena obrambna reakcija. Tudi znoj, ki ga v vročini izloča koža, odbija sončne žarke.