Krepilne snovi za telo in dobro počutje

Krepilne snovi za telo in dobro počutje

Če presnovo oskrbujemo z dovolj vitamini, je učinkovita in brezhibna, kar nam zagotovi dovolj energije za vsak dan, dovolj hormonov sreče v možganih in hitro prenovo celic. Nasprotno pa pomanjkanje vitaminov upočasni pridobivanje energije, zaradi česar smo nenehno utrujeni in šibki. Upočasni se tudi nastajanje živčnih prenašalcev (nevrotransmiterjev), ki so potrebni za delovanje možganov in živčevja, kar povzroča razdražljivost, nemir, slabo voljo, občutljivost za bolečine in moten spanec.

Prehrana kot vir vitalnosti

Za prehranjevanje v zrelih letih veljajo podobna pravila kot v ostalih obdobjih, zaradi procesov, ki potekajo v organizmu, pa je ustrezna prehrana še pomembnejša. Dobro se je držati še nekaj dodatnih pravil, saj se z leti zmanjšuje potreba po vnosu energije, spremeni pa se tudi potreba po antioksidantih, vitaminih in mineralih. Zato je zelo pomembno, da v prehrano vključimo dovolj sadja in zelenjave. Do pomanjkanja posameznih hranil lahko pride že zaradi manjšega vnosa hrane, poleg tega se z leti lahko zmanjša tudi absorpcija skozi črevesno steno. Tako se na primer poveča potreba po vitaminih C, E in D ter po nekaterih vitaminih skupine B, zlasti po B6 in B12.

Vsi vitamini skupine B so vodotopni in jih organizem težko shranjuje. Izjema je vitamin B12, katerega zaloga v jetrih zadostuje za skoraj 10 let. Vse druge je treba redno vnašati v telo, sicer se pomanjkanje pokaže na ključnih mestih v presnovi. Dobro preskrbo s tem vitaminom običajno zagotavlja polnovredna prehrana, sestavljena iz polnozrnatih izdelkov, zelenjave in sadja, občasno mesa in rib. Povečano potrebo po vitaminih pa moramo pokriti z jemanjem vitaminskih pripravkov.

Pomanjkanje vitaminov skupine B

Raznovrstna in tudi kalorično ustrezna hrana vsebuje dovolj vitaminov skupine B. Sodoben način življenja in prehranjevanja s predelano, vitaminsko osiromašeno hrano pa prispeva k temu, da dosti ljudi trpi za hudim pomanjkanjem vitaminov skupine B. Med pogoste simptome spadajo predvsem zgodnje sivenje in izpadanje las, depresija, potrtost, slabša koncentracija, povečane vrednosti holesterola v krvi.

Pomembno mesto vitaminov skupine B

Vitamin B1 imenujemo tudi hrana za možgane, saj poskrbi, da se ogljikovi hidrati primerno razgradijo v glukozo, ki jo naši možgani potrebujejo za nemoteno delovanje. Če zaradi pomanjkanja tega vitamina pride do pomanjkanja glukoze, smo najprej nejevoljni in razdraženi, nato nam upada umska sposobnost, počutimo se zelo utrujeni, vse to pa vpliva na naše poklicno in zasebno življenje.

Dovolj energije za vsak dan nam zagotavlja vitamin B2, ki poskrbi za pretvorbo maščob v energijo. Zelo pomemben je za športno aktivne ljudi, saj že 40 minut aerobne vadbe ali teka na dan v našem telesu podvoji potrebo po tem vitaminu.

Pri različnih presnovnih reakcijah, med katerimi se razkrajajo ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine, ima pomembno vlogo vitamin B3. Skrbi tudi za zadostno količino kisika v krvi in kožo ohranja lepo in zdravo. Najdemo ga v ribah, beluših, solati, paradižniku, blitvi, jetrih, perutnini. Njegovo pomanjkanje se kaže v sistemskih znakih, kot so vnetje žrela in požiralnika, vaginalne sluznice in sluznice sečil, slabost, driska, vrtoglavica, glavoboli, izguba spomina.

Ali ste vedeli? 

Večje količine sladkorja v prehrani močno poškodujejo in spremenijo črevesno floro, zato črevesne bakterije ne ustvarjajo več lastnih vitaminov skupine B. Sovražniki vitaminov skupine B so še črna kava, pravi čaj in alkohol.

Lepi, zdravi in lesketajoči se lasje in sijoča koža so želja mnogih. Izgubo leska las in kože lahko pogosto pripišemo tudi pomanjkanju vitamina B5, ki je v zeleni zelenjavi, otrobih, žitnih kalčkih, polnovrednih žitih, oreščkih, kvasu, mesu, drobovini. K sijoči koži in zdravim lasem pripomorejo prav vsi vitamini skupine B ter vitamina C in A, ki se med seboj dopolnjujejo.

Stres je vse pogosteje naš vsakdanji spremljevalec. Z zadostno količino vitamina B6 bo naš imunski sistem deloval pravilno, prav tako bo nastalo dovolj hormona sreče. Za učinkovito obrambo pred okužbami se imunske celice v nekaj urah postoterijo – hitra tvorba živčnih prenašalcev in imunskih celic iz beljakovin pa je možna s pomočjo vitamina B6.

Čeprav ga potrebujemo v zelo majhnih odmerkih, je za življenje ključnega pomena vitamin B12. Dobra novica je, da ga zdravim ljudem do 65. leta skoraj nikoli ne primanjkuje. Pri 10 do 15 % starejših od 65 let je pomanjkanje najpogosteje posledica motenj v delovanju želodca, trebušne slinavke in/ali tankega črevesa in dolgoročno lahko povzroča hude posledice na živcih v možganih. Lahko je tudi vzrok duševnih motenj, saj povzroča podobne simptome kot Alzheimerjeva bolezen. Prav zato je priporočljivo, da starejši jemljejo od 300 do 1000 mikrogramov tega vitamina na dan. Dodatno jemanje, od 5 do 10 mikrogramov na dan, je priporočljivo tudi za stroge vegetarijance, ki ne jedo jajc in mlečnih izdelkov.

Popoln splet vitaminov

Vnos življenjsko pomembnih vitaminov z raznovrstnimi živili je lahko okrnjen oziroma nezadosten zaradi prilagojene ali nezdrave prehrane. Pomanjkanje enega od vitaminov skupine B ali povečana potreba po njem povzroči potrebo tudi po drugih vitaminih iz te skupine, zato je pomembno, da ob znakih pomanjkanja kateregakoli vitamina B prehrani dodamo ves kompleks vitaminov B.

Izberemo lahko zdravilo B-complex, ki je edini kompleks vitaminov skupine B, registriran kot zdravilo brez recepta, kar dokazuje, da je učinkovito in varno zdravilo. Vsebuje popoln splet vitaminov skupine B, zato ga zdravniki kot učinkovito zdravilo svetujejo pri nevroloških in nevromuskularnih boleznih, pri izčrpanosti in splošni utrujenosti, težavah s kožo, lasmi in nohti, herpesu simpleksu, herpesu zostru in slabokrvnosti, priporočajo pa ga tudi osebam, ki vsak dan pijejo večje količine alkohola.