Dopustniško razvajanje s štirinožnim prijateljem naj bo varno

Dopustniško razvajanje s štirinožnim prijateljem naj bo varno

Dopustniški dnevi se približujejo s svetlobno hitrostjo. Vsi jih že komaj čakamo. Marsikdo med nami jih bo preživel s svojim štirinožnim prijateljem. Naše sobivanje je vedno tesnejše, saj se hišni ljubljenčki z nami vozijo v avtomobilu, bivajo v apartmajih, prikolicah in šotorih ter so na splošno vedno bolj vpeti v naše življenje. Zato je zelo pomembno poskrbeti, da je to dopustniško razvajanje varno tako za nas kot za našega hišnega ljubljenčka.

Pomislimo tudi na tisto, česar ne vidimo

Hišnemu ljubljenčku moramo zagotovili svežo vodo, hrano, senco, pomisliti pa moramo tudi na zaščito  pred notranjimi zajedavci – glistami in trakuljami. Okužba z njimi je ena od najpogostejših težav naših hišnih ljubljenčkov. Notranjih zajedavcev na zunaj res ne vidimo, a so lahko nevarni tudi za nas. Smernice za njihovo preprečevanje se razlikujejo glede na vrsto zajedavca, starost živali, prisotnost zajedavcev na določenem področju in letni čas. Pri odraslih psih in mačkah je treba pri mešanih okužbah z glistami in trakuljami te zajedavce zatirati najmanj na 3 mesece. Pri povečanem tveganju za okužbo in prenos bolezni na ljudi (živali, ki bivajo z nosečnicami, starejšimi, bolniki, se gibajo brez nadzora, jedo surovo hrano, imajo dostop do vrta, peskovnika, lovski psi itd.) pa je zaščita pred zajedavci potrebna celo 1-krat na mesec.

Ohranite zdravo srce svojega štirinožnega prijatelja

V poletnih mesecih, ko so komarji najbolj aktivni, ne moremo mimo srčne gliste, ki jo prenašajo. Posodobljene veterinarske smernice celotno Slovenijo predstavljajo kot ogroženo območje. In ker ne vemo, kje v Sloveniji ali drugje bomo naleteli na okuženega komarja, je najbolje, da se držimo priporočil strokovnjakov glede preventivnega ravnanja.

Na zemljevidu so obarvane države, v katerih obstaja nevarnost za okužbo s srčno glisto. Celotna Slovenija je ogroženo območje.

Veterinarji svetujejo redno mesečno preventiva

Najenostavneje je, da v obdobju aktivnosti komarjev od pomladi do pozne jeseni svojemu hišnemu ljubljenčku vsak mesec damo Krkino tableto s premmmium okusom, ki jo dobimo pri veterinarju. Tako bo ustrezno zaščiten pred vsemi najpogostejšimi notranjimi zajedavci, ki se mu lahko pridružijo na sprehodih v naravi ali ob morju, vključno s črevesnimi glistami, trakuljami in srčno glisto. V kombinaciji z Ataxxo pa bo vaš pes še bolje zaščiten. Zdravilo v praktični kapalki omogoča enostaven kožni nanos s katerim boste preprečili pike komarjev, klopov in peščenih muh ter uničil bolhe, ter na ta način zmanjšali verjetnost okužbe preko pikov.

Članek obravnava izdelke brez recepta in zdravila na recept. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z veterinarjem ali s farmacevtom.