Odkrito o motnji erekcije in njenem zdravljenju

Odkrito o motnji erekcije in njenem zdravljenju

Veliko ljudi je prepričanih, da imajo težave z erekcijo le starejši moški. Vendar to še zdaleč ni res. Skoraj vsak drugi moški po 40. letu ima vsaj občasno neko obliko te motnje, ki se z leti lahko stopnjuje. Kaj vse moramo vedeti o tej težavi in na kaj moramo biti pozorni, ko iščemo načine, da bi jo ublažili?

Kaj je motnja erekcije?

O njej govorimo, kadar sta v spolnem udu ovirana dotok in akumulacija krvi. Posledica je lahko nezmožnost doseganja in vzdrževanja erekcije za uspešen spolni odnos. Včasih smo ji rekli impotenca, danes pa se ta izraz uporablja le redko.

Kaj povzroča motnjo erekcije?

Erekcija je odvisna od splošnega zdravja, na primer od stabilnega krvnega pretoka, moči srčne mišice, ravni hormonov v telesu, optimalnega delovanja živcev in aktivnosti možganov. Na motnjo lahko vplivajo fizični dejavniki, kot je predhoden operativni poseg ali bolezen, na primer sladkorna bolezen, lahko pa je posledica psihičnih težav, kot je stres ali depresija.

Zakaj previdnost pri zdravljenju ni odveč?

Glede na statistične podatke ima motnjo erekcije vsak peti moški v Sloveniji. Marsikdo rešitev išče na spletu, da se tako izogne človeški interakciji. Številne ponudbe obljubljajo čudeže in izdelki se neredko prodajajo pod enakimi ali zelo podobnimi imeni kot zdravila na recept.

Zakaj poseganje po nepreverjenih »čudežnih zdravilih« ni pametno?

  • Zdravila za motnjo erekcije, ki se dobijo brez recepta in se ne prodajajo v lekarnah, ampak pogosto prek spleta, so lahko nevarna, neučinkovita, še huje pa je, če se pojavijo škodljivi neželeni učinki.
  • Kakovost zdravilne učinkovine je nezanesljiva, saj ni strogega nadzora, kot je za zdravila, ki jih predpiše zdravnik.
  • Zdravila na spletu se pogosto prodajajo pod istimi ali podobnimi imeni kot zdravila na recept, vendar so ponarejena in lahko vsebujejo nepreverjene sestavine in primesi.

Zdravil ne kupujmo prek spleta ali od preprodajalcev, saj verjetno ne bodo učinkovala, ker so pogosto brez zdravilne učinkovine. Lahko se zgodi, da nam bodo celo škodovala. O težavi se je bolje pogovoriti z osebnim zdravnikom, ki lahko predpiše učinkovito in preverjeno zdravilo.