Težave z erekcijo? Vzrok so lahko srčno-žilne bolezni

Težave z erekcijo? Vzrok so lahko srčno-žilne bolezni

Ne glede na vzrok težav z erekcijo morate vedeti, da niste edini s to motnjo. V Sloveniji se z motnjo erekcije srečuje že vsak peti moški, to je približno 130 tisoč Slovencev. Možnosti za te težave se s starostjo povečujejo.

Zaradi občasnih težav z erekcijo še ni treba skrbeti. Vzroki za to motnjo so lahko različni. Pogosto je kriv sodobni način življenja, za katerega so pogosto značilni stres, slabe prehranske navade in premalo gibanja. Vse to se kaže na naši volji, zmožnostih in tudi telesu.

»Če nimamo časa za običajen pogovor, kako naj imamo potem čas za spolnost?« se sprašuje asistent Bojan Štrus.

A dobro je vedeti, da so vzroki za motnjo erekcije lahko tudi zelo nevarni. Med njimi se lahko skrivajo srčno-žilne bolezni.

Kako nastane erekcija?

Erekcija je posledica kompleksnih živčnih in žilnih interakcij, ki so po navadi povezane s spolno vzburjenostjo. Posebni mehanizmi uravnavajo dotok krvi v penis in njeno odtekanje iz njega, zaradi česar se lahko spolni ud zelo hitro napolni s krvjo ter nabrekne in otrdi. To stanje imenujemo erekcija. Erekcija je torej odvisna od pretoka krvi, zato nanjo slabo vpliva vsaka upočasnitev krvnega obtoka.

Zakaj se pojavi motnja erekcije?

Arterije v penisu so zelo majhne, v premeru merijo le od enega do dveh milimetrov, zato so tudi občutljivejše kot na primer arterije, ki oskrbujejo srce (koronarne arterije), ali periferne arterije. V njih se zato posledice ateroskleroze pokažejo prej.

Visok krvni tlak in maščobe, debelost, sladkorna bolezen, nezadostna telesna aktivnost, pitje alkohola, kajenje in stres prej povzročijo okvaro endotelija, to je gladke notranje plasti arterij. Okvara endotelijske funkcije pospeši razvoj ateroskleroze in nastanek plakov na notranji steni arterije. Ateroskleroza se lahko pojavi v vseh arterijah, okvarjene so lahko velike in male žile v telesu, torej tudi žile v povirju spolnega uda.

Ali ste vedeli?

Erektilna funkcija je lahko ogledalo srčno-žilnega zdravja. Študije kažejo, da se simptomi pojavijo kar tri do pet let pred simptomi koronarne srčne bolezni. Zato lahko motnjo erekcije obravnavamo kot enega od prvih opozorilnih simptomov za morebitne prihodnje resne srčno-žilne dogodke, kot sta srčni infarkt in angina pektoris.

Za bolj zdrave žile, zmanjšanje srčno-žilnih zapletov in izboljšanje erektilne funkcije so zato ključni nadzor nad dejavniki tveganja za razvoj ateroskleroze in njihovo zdravljenje ter sprememba življenjskega sloga.

Kar je dobro za srce, je dobro tudi za erekcijo. Zato je pomembno, da moški svoje težave z erekcijo zaupa izbranemu zdravniku.