Sladkorni bolniki in motnja erekcije

Sladkorni bolniki in motnja erekcije

Strokovnjaki menijo, da se pri 35 do 75 % sladkornih bolnikov pojavi motnja erekcije (impotenca). Navadno se razvije po 10 do 15 letih bolezni in spada med pozne zaplete. Lahko pa se pojavi še pred diagnozo. S staranjem je pogostejša: po 50. letu ima težave z erekcijo 50 do 60 % sladkornih bolnikov, po 70. letu pa 95 %.

Kakšna je povezava med sladkorno boleznijo in motnjo erekcije?

Sladkorna bolezen je stanje trajno zvišane ravni krvnega sladkorja, zato pride do okvare žil in živcev. Posledica je slabše delovanje ali celo odpoved delovanja različnih organov: oči, ledvic, srca, živcev in žil. Gre za pozne zaplete sladkorne bolezni.

Prizadete so vse žile v telesu, zato sladkorno bolezen nekateri imenujejo maligna bolezen žil. Ker so poškodovani tudi živci in žile spolnega uda, se razvije motnja erekcije.

Znano je, da sladkorni bolniki v primerjavi z drugimi štirikrat pogosteje zbolevajo za srčno-žilnimi boleznimi. Nekateri strokovnjaki menijo, da je motnja erekcije znanilka prizadetosti koronarnih žil in sladkorne bolezni, zato bi morali zdravniki ob njej pomisliti tudi na ti dve bolezni.

Kaj pri sladkornem bolniku najbolj vpliva na nastanek motnje erekcije?

S trajanjem sladkorne bolezni se povečuje tudi verjetnost za motnjo erekcije. Ob dobri urejenosti krvnega sladkorja pa je verjetnost zanjo – tako kot za vse druge pozne zaplete – manjša. Tudi zvišan krvni tlak in povečane vrednosti krvnih maščob slabšajo spolno funkcijo. Prav tako negativen je vpliv kajenja.

Ali zdravila za zdravljenje motnje erekcije sladkornim bolnikom vedno pomagajo?

Če zdravnik ugotovi, da gre za motnjo erekcije, se je zelo pomembno z njim čim prej pogovoriti o primernem zdravljenju, saj je tako mogoče rešiti spolno življenje in tudi zdravje. Danes je na voljo več vrst zdravil (sildenafil, tadalafil, vardenafil in avanafil), ki so med seboj primerljiva po učinkovitosti, različna pa so si v hitrosti nastopa učinka (od 10 minut do 2 uri) in v trajanju učinka (od 6 do 36 ur).

Za motnjo erekcije jemljite zdravila, ki vam jih predpiše zdravnik! Ne kupujte zdravil po spletu, saj so lahko zelo nevarna ali pa niso učinkovita.

Poleg zdravil je potrebna tudi skrb za zdrav življenjski slog, urejen krvni sladkor, urejene krvne maščobe, urejen krvni tlak, opustitev kajenja …

Zdravilo je uspešno v 75 %, če pa ne pomaga, so na voljo tudi drugi pripomočki, na primer vakuumska črpalka ali podkožne injekcije za penis, ki si jih bolnik da pred spolnim odnosom. Predpiše jih lahko diabetolog. Če to ne učinkuje, lahko specialist urolog bolniku pomaga z operativno vstavitvijo penilne proteze.

Za sladkornega bolnika je zato zelo pomembno, da se o motnji erekcije pogovori s svojim zdravnikom. Vse se začne s pogovorom – najprej med partnerjema, nato z zdravnikom.