Bolečina pri poškodbah mišic in sklepov

Bolečina pri poškodbah mišic in sklepov

Zvin ali nateg?

Med poškodbe mišic in sklepov spadajo zvini in nategi, za katere sta značilna nenadna bolečina in otekanje prizadete mišice ali sklepa.

Zvin je nateg kite, ki povezuje sosednje kosti. Do njega pride pri nenadnih spremembah smeri gibanja sklepa ali pri udarcih. Najpogostejša sta zvina gležnja in kolena. Sklep je otekel, občutljiv in boleč, zlasti pri premikanju. Nanj se ne moremo opreti. Če gre za izrazit zvin, je oteklina hujša, koža na prizadetem mestu pa je bleda.

Nateg je poškodba mišice, do katere pride pri nenadnih in močnih krčenjih ali čezmernem raztezanju mišice. V poškodovani mišici čutimo bolečino, ki lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov. Pojavijo se lahko tudi modrice in oteklina. 

Kdaj je nujen obisk pri zdravniku? 

Zdravnika moramo obiskati pri:

  • izraziti bolečini in hitrem otekanju,
  • pokanju v sklepu, če poškodovanega sklepa ne moremo premikati,
  • zvišani telesni temperaturi, če je prizadeti predel topel in rdeč (okužba),
  • sumu, da gre za pretrganje mišice ali zlom kosti. 

Lajšanje bolečine pri poškodbah mišic in sklepov

Pri nategih, zvinih in udarninah na prizadeto mesto na 2 do 3 ure za 10 minut položimo ledeni obkladek, kar zavre otekanje in nastanek modric. Okrevanje je hitrejše, če se izogibamo nepotrebnim gibom poškodovanega dela telesa. Bolečino lahko lajšamo tudi z zdravili s protibolečinskim in protivnetnim delovanjem, ki so v lekarni na voljo brez recepta.