Kako lajšati mišično-skeletno bolečino?

Kako lajšati mišično-skeletno bolečino?

Poletje je čas dejavnosti na prostem, ki pa so lahko izziv za tiste, ki trpijo za mišično-skeletno bolečino in bolečino v sklepih. Simptome lahko poslabšajo vročina, vlaga, druga telesna dejavnost, kot smo je vajeni, in nezdrava prehrana.

Značilni simptom vnetja je bolečina, ki se lahko pojavlja v zapestjih, kolenih, hrbtu ali vratu. Zaradi nje smo utrujeni in imamo težave pri vsakodnevnih opravilih in gibanju. Gre za posledico sproščanja prostaglandinov, ki povzročajo rdečino, oteklino in poslabšanje funkcije posameznih delov telesa. Resno bolezen, kot sta artroza in kronična bolečina v križu, lahko preprečimo s pravilnim ravnanjem.

Izberimo primerno telesno dejavnost

Redna vadba je ključna za ohranjanje zdravih sklepov. Dobra izbira so dejavnosti, pri katerih se ne naprezamo preveč, so pa koristne zaradi majhne obremenitve sklepov, na primer joga, hoja in plavanje. Izogibajmo se zelo intenzivnim vadbam ali ponavljajočim se gibom, saj lahko čezmerno obremenijo sklepe. Če pogosto občutimo bolečino v hrbtu, se je bolje izogibati športom, ki obremenjujejo hrbtenico, na primer kolesarjenju in teku. Čeprav je kolesarjenje lahko koristno za hrbet, postane škodljivo, če naša drža ni pravilna ali pa kolo ni prilagojeno naši postavi. Pri teku pa lahko preobremenimo ledvene mišice in povzročimo mikropoškodbe medvretenčnih ploščic. To je pogosto zlasti takrat, ko se za tek odločimo brez ustrezne priprave, brez predhodne krepitve hrbtnih in trebušnih mišic ter mišic na nogah. Varnejša izbira je plavanje, predvsem hrbtno. Ob diagnozah, kot sta hernija diska in skolioza, hrbta ne smemo preobremenjevati brez predhodnega posveta z zdravnikom.

Zaščitimo sklepe pred vročino in vlago

Vročina in vlaga lahko poslabšata vnetje sklepov. Nosimo lahka in zračna oblačila, da preprečimo pregrevanje, ter se v najbolj vročih dneh zadržujmo v hladnih ali klimatiziranih prostorih. Na obolele sklepe položimo hladne obkladke ali jih namažimo z osvežilnimi kremami oziroma geli.

Skrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano

Vnetje sklepov je pogosto posledica preobremenitve telesa z nezdravo hrano, pa tudi pomanjkanja vitaminov in mineralov. Pomembno je, da je naša prehrana zdrava in uravnotežena. Danes je vse več obrokov pripravljenih iz bele moke, preveč sladkorja in nezdravih maščob. Pravilna prehrana pripomore k zmanjšanju vnetja in krepitvi zdravja sklepov. Priporočljiva so z antioksidanti bogata živila, kot sta sadje in zelenjava, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in ščitijo sklepe. Jejmo manj močno predelane in z nasičenimi maščobami bogate hrane, ki lahko poslabša vnetje. Zlasti ne smeta manjkati vitamin E (pomaga pri regeneraciji sklepov) in vitamin B3 (izboljšuje gibljivost sklepov in mišično moč ter zmanjšuje utrujenost in izčrpanost pri tistih, ki jih bolijo sklepi). Za zdrave kosti in dobro mišično moč je pomemben tudi vitamin D, ki ga je s hrano zelo težko zaužiti v ustreznih količinah. Zato je pomembno, da smo poleti vsak dan med 11. in 16. uro nekaj minut izpostavljeni soncu (ne pretiravajmo, zadostuje okoli 15 minut) oziroma da vitamin D3 nadomeščamo drugače. Pomembni so še mangan in maščobne kisline omega 3, ki delujejo protivnetno, regenerirajo živčevje ter pomagajo tudi pri nevralgiji in išiasu.

Katera živila vsebujejo ključne hranilne snovi za preprečevanje in premagovanje bolečine?

Vitamin D: mastne ribe (zlasti losos), ribje olje, rumenjak
Vitamin E: oreščki, soja, avokado, hladno stiskana rastlinska olja, rumenjak, polnozrnata žita
Vitamin B3: ribe, polnozrnata žita, soja in druge stročnice, oreščki, paradižnik, avokado
Maščobne kisline omega 3: ribe (zlasti mastne), lanena semena in laneno olje, oreščki, avokado
Mangan: soja in druge stročnice, rjavi riž, mandlji, oreščki, čaj, avokado, alge

Posvetujmo se s fizioterapevtom, zdravnikom ali farmacevtom

Če bolečina v sklepih vztraja ali se celo poslabša, je pomembno, da se posvetujemo s strokovnjakom. Glede na naše težave nam lahko svetuje zdravila za lajšanje simptomov, nam pomaga s fizioterapijo ali masažo.

Farmacevti za zdravljenje vnetnih bolečin največkrat svetujejo Nalgesin S. (1) Vsebuje učinkovino naproksen v obliki natrijeve soli, ki se hitro raztopi in bolečino olajša že v 15 minutah. (2) Njegovi prednosti sta preprosto jemanje in 12-urno delovanje. Dolgotrajno delovanje zagotavlja spanec brez bolečin in tako pripomore k dobremu nočnemu počitku. Pri bolečini v sklepih je to pomembno, saj zdravljenje navadno traja dlje.

Pri močnejši bolečini lahko zdravljenje začnemo z dvojnim odmerkom – hkrati ali z enournim presledkom lahko vzamemo 2 tableti in nato po 1 tableto na 8 do 12 ur.

Upoštevanje nasvetov nam lahko pomaga obvladovati simptome. Ne pozabimo poslušati svojega telesa in prilagoditi dejavnosti svojim potrebam in zmožnostim. S pravo vadbo, ustrezno prehrano in pravočasnim zdravljenjem bomo lahko kar najbolj uživali v lepih dneh, ne da bi nas ovirala bolečina v sklepih. Naj poletje mine brez bolečine.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Viri

1. Prodajni podatki ePharma Market Slovenija, MAT, maj 2024 – kategorija NSAR, analgetiki, zdravila brez recepta.

2. Sevelius H et al. Bioavailability of Naproxen Sodium and Its Relationship to Clinical Analgesic Effects. Br J Clin Pharmacol 1980; 10: 259–63.