Bolečine v križu

Bolečine v križu

Vzroki za nastanek bolečine v križu

Vzrokov za bolečino v križu je veliko. Kratkotrajna bolečina, ki traja največ šest tednov, je navadno posledica mehanskih vplivov. Nastane pri nategu obhrbteničnih mišic in vezi, zaradi slabe drže in nefiziološkega položaja na delovnem mestu ali zaradi čezmernih športnih obremenitev. Povezana je lahko s poškodbami, pri katerih pride do zdrsa medvretenčne ploščice, ki potem pritiska na okoliški živec. Pogosto spremlja tudi čezmerno telesno težo in nosečnost. Kronična bolečina v križu pa se pojavi pri vnetnih revmatskih obolenjih hrbtenice in izrabi medvretenčne ploščice. Povezana je lahko tudi z zlomom hrbteničnega vretenca, ki je posledica osteoporoze, in z boleznimi trebušnih organov, novotvorbami in okužbami.

Preprečevanje bolečine v križu

Bolečino v križu zaradi mehanskih vplivov lahko preprečimo:

  • z redno telesno dejavnostjo ter z vajami za krepitev obhrbteničnih in trebušnih mišic,
  • s pravilno telesno držo v stoječem in sedečem položaju,
  • z izogibanjem dolgotrajnim monotonim položajem telesa,
  • s pravilnim dvigovanjem bremen,
  • z izgubo čezmerne telesne teže.

Pravilno dvigovanje bremen

  • Breme dvignemo z nogami iz počepa in z vzravnano hrbtenico.
  • Med dviganjem pazimo, da je hrbtenica vzravnana, breme pa čim bližje telesu.

Zdravljenje

Pri tovrstnih obolenjih svetujemo obisk pri zdravniku. Za lajšanje kratkotrajne bolečine v križu, ki nastane zaradi mehanskih vplivov, nam lahko svetuje protibolečinska zdravila, ki so v lekarni na voljo brez recepta, in vaje za krepitev obhrbteničnih in trebušnih mišic. Včasih je potrebno zdravljenje z močnejšimi protibolečinskimi zdravili. Ob vsem tem pa je pomembno, da se izogibamo sprožilnim dejavnikom (npr. nefiziološkim položajem, pretirani telesni obremenitvi).

Za lajšanje bolečine, ki nastane zaradi vnetnih revmatskih obolenj hrbtenice, nam zdravnik predpiše protibolečinska zdravila, ki delujejo tudi protivnetno. Pri zdrsu medvretenčne ploščice in zlomu enega ali več vretenc ledvenega dela hrbtenice pa je pogosto potreben operativni poseg.