Skrbite za aktiven življenjski slog

Skrbite za aktiven življenjski slog

Sodoben način življenja nas vse bolj sili v telesno nedejavnost. Raziskave kažejo, da smo odrasli v delu dneva, ko smo budni, telesno dejavni le od 1 do 5 % časa. To se odraža v slabšem počutju, poveča se tudi tveganje za razvoj številnih kroničnih srčno-žilnih, duševnih in kostno-mišičnih bolezni.

Težave in bolezni, ki prizadenejo kosti, mišice, hrustanec, kite, vezi, sklepne ovojnice in druga vezivna tkiva, pogosto povzročajo bolečino in moteno gibljivost ter zmanjšujejo kakovost življenja. Pojavijo se lahko že zgodaj, pri starejših pa zaradi obremenitev in degenerativnih sprememb skokovito naraščajo in predstavljajo velik zdravstveni problem. S povečevanjem deleža starejšega prebivalstva in debelosti ter upadanjem telesne dejavnosti se njihov vpliv še povečuje.

TEŽAVE LAHKO PREPREČIMO Z REDNO TELESNO DEJAVNOSTJO

Svetovna zdravstvena organizacija za ohranjanje zdravja priporoča 30 minut vsaj zmerne vadbe vsaj 5 dni na teden ali 25 minut zelo intenzivne vadbe vsaj 3 dni na teden. Telesno dejavni smo lahko tudi večkrat na dan vsaj po 10 minut. Seveda lahko kombiniramo različno intenzivno vadbo. (SZO, 2010)

V VADBO VKLJUČIMO TUDI VAJE ZA HRBTENICO

Vsakodnevno sedenje in nepravilna drža z leti povzročita vse ohlapnejše hrbtne mišice, pojavijo se težave in prej ali slej se soočimo z bolečino v križu.

PRI AKUTNI BOLEČINI V KRIŽU STA PRIPOROČLJIVA POČITEK IN SPROSTITEV NAPETIH MIŠIC

Bolečino si skušamo olajšati s segrevanjem ali hlajenjem bolečega mesta (obkladki, prhanje). Če ne mine, posežemo po analgetikih, ki jih lahko brez recepta dobimo v lekarni, če gre za močno bolečino, pa poiščemo zdravniško pomoč. Pomagajo nam lahko tudi razbremenilni položaji.

Mirovati pa ne smemo več kot 2 ali 3 dni. Telesna dejavnost je zelo pomembna, saj zaradi mirovanja postanemo okorni, pešajo nam mišice in kosti, postanemo depresivni, bolečina je močnejša in težje se znova aktiviramo. Zato po dveh ali treh dneh začnemo z vajami za aktivacijo globokih trebušnih mišic in lažjimi vajami, ki podpirajo hrbtenico.

Vaje za križ pomagajo omiliti ali popolnoma odpraviti težave, hkrati pa preprečijo, da bi bolečina prešla v bolezensko stanje.

Redna in pravilna vadba je najučinkovitejši način za preprečevanje bolečine v križu. Čeprav lahko za preprečitev kronične bolečine v križu največ naredimo sami, pa le malo ljudem uspe, da bi v svoj urnik vključili še redno telesno vadbo.

Pomagajo nam lahko napredne vaj za križ, za katere si je treba vzeti le 15 minut. Pozitivni učinki so vidni že zelo kmalu.

Z vajami okrepimo trebušne in hrbtne mišice ter povečamo stabilizacijo hrbtenice. Izvajamo jih počasi, sproščeno, brez naprezanja in predvsem redno.

Pozorni moramo biti tudi na daljša sedeča opravila doma in v službi. Da bi se izognili bolečini v hrbtu, je priporočljivo, da vstajamo vsaj vsakih 50 minut ali si vzamemo čas za aktiven odmor. Svoje mišice lahko sprostimo in okrepimo z enostavnimi vajami,

Vse vaje so pripravljene v sodelovanju s fiziatrinjo in fizioterapevtkami iz Term Krka in so objavljene na www.vajezakriz.si.