S telesno dejavnostjo proti bolečini

S telesno dejavnostjo proti bolečini

Če vaje delamo vsak dan, kmalu začutimo zelo prijetne učinke. Povečajo se mišična moč, gibljivost, krvni obtok v mišicah, izločanje odpadnih snovi iz mišic in energija, izboljšajo se pravilno reagiranje na stres, sposobnost za večje napore, pozitivna samopodoba in samozavest.

Kljub poškodbi ali bolečini se lahko udeležujemo prijetnih aktivnosti. Nekatere niso le odlične za srce in žilje, toniziranje mišic in spodbujanje pozitivnih čustev, temveč so koristne tudi pri bolečini.

Ljudem s kronično bolečino strokovnjaki priporočajo plavanje, kolesarjenje in hojo.

Voda podpira hrbtenico in tako zmanjša pritisk nanjo. Zato je plavanje najboljši šport proti bolečini v kosteh in mišicah. Poleg tega pomaga tonizirati in stegniti mišice. Plavanje na hrbtu je najboljše za hrbet, noge, roke, rame in boke. Odsvetovano pa je plavanje metuljčka, ker preveč upogne hrbtenico.

Kolesarjenje je odlična aerobna vaja, seveda če se držimo pokonci. Pri artritisu pa je odsvetovano, bolj priporočljiva je vadba na sobnem kolesu.

Hoja pomaga ohranjati zdravo telo in duha. Hrbtenica manj trpi kot pri sedenju brez dobrega naslonjala in le malo bolj kot pri stanju. Hodimo lahko kadarkoli in brez posebnih priprav, potrebujemo le dobre čevlje. Uspeh zagotavlja le redna vadba. Ko si izberemo neko dejavnost, pa ne pozabimo za nasvet vprašati svojega zdravnika in se po njem tudi ravnajmo.