Holesterol – večna uganka

Holesterol – večna uganka

Holesterol je vosku podobna snov in je nujno potreben za normalno delovanje našega telesa, saj je ključna sestavina celičnih membran in tudi nekaterih hormonov. Pri njegovi razgradnji se v jetrih tvorijo žolčne kisline, ki se izločajo v prebavila in so nujne za prebavo maščob v hrani. Telo dobi holesterol na dva načina: večji del ga nastane v jetrih, vnašamo pa ga tudi s hrano, predvsem s hrano živalskega izvora.

O zvišanem holesterolu govorimo, kadar je v krvi preveč holesterola (hiperholesterolemija) in se začne kopičiti v žilni steni. Vzroki so različni: prirojene motnje v presnovi maščob, bolezni (npr. sladkorna bolezen, bolezni ščitnice) in nekatera zdravila. Največkrat so poleg dedne nagnjenosti pomembne tudi nezdrave življenjske navade, predvsem mastna in kalorično preobilna hrana, telesna nedejavnost in kajenje.

Zakaj je zvišan holesterol nevaren?

Hiperholesterolemija je eden od najbolj ogrožajočih dejavnikov za nastanek in napredovanje ateroskleroze, ki je počasi napredujoč proces kopičenja holesterola iz krvi v stenah žil odvodnic (arterij). S tem se zmanjša premer žil in tudi pretok krvi skozi žile. Žile se lahko celo popolnoma zamašijo. Ateroskleroza se lahko razvije kjerkoli v telesu, najpogostejša pa je v koronarnih žilah, kjer lahko povzroči srčni infarkt, v možganskih arterijah, kjer lahko povzroči možgansko kap, ter v arterijah nog, kjer lahko povzroči odmrtje (gangreno) dela ali celo vse noge. Ateroskleroza je v Sloveniji izredno razširjena in neposredno ali vsaj posredno povzroči skoraj polovico vseh smrti.

Ali lahko z znižanjem holesterola zmanjšamo tveganje?

V številnih raziskavah so dokazali, da znižanje holesterola v krvi bistveno upočasni napredovanje ateroskleroze in tako zmanjša nevarnost za nastanek srčnega infarkta, možganske kapi ali pretočnih motenj v arterijah nog. Pokazalo se je, da z znižanjem za 1 % zmanjšamo verjetnost nastanka srčnega infarkta za 2,5 %. Hkrati se zmanjša tudi nevarnost za možgansko kap in zapore žil (arterij) nog.

Če nam z zdravim načinom življenja (zdrava prehrana, zmanjšanje telesne teže, redna telesna dejavnost, opustitev kajenja in omejitev pitja alkoholnih pijač) ne uspe doseči želenih vrednosti holesterola v krvi, nam zdravnik predpiše ustrezna zdravila. Najučinkovitejši so statini, ki so zdravila prve izbire za zdravljenje zvišanega holesterola in maščob v krvi.

Z rednim jemanjem statinov se lahko za skoraj 60 % zniža holesterol v krvi, zlasti izrazito škodljivi holesterol LDL, koristni holesterol HDL pa hkrati zviša za 5 do 15 %.

Statini so varna in preizkušena zdravila, saj jih milijoni bolnikov jemljejo že več kot 30 let. Poleg tega je bilo z njimi narejenih izredno veliko obsežnih raziskav, ki so potrdile njihovo varnost in učinkovitost tudi pri bolnikih, ki so jih jemali neprekinjeno 10 let ali več.

Neodvisno od zniževanja holesterola v krvi izboljšujejo tudi prožnost žil, zavirajo aktivacijo in trganje aterosklerotičnih leh, delujejo antioksidativno in protivnetno ter uravnavajo strjevanje krvi. Vse to prinaša številne ugodne rezultate. Raziskave so potrdile, da statini zmanjšujejo skupno umrljivost in obolevnost zaradi srčno-žilnih zapletov (npr. srčnega infarkta, možganske kapi).

Krka ima dolgoletne izkušnje v proizvodnji visokokakovostnih statinov: lovastatina, simvastatina, atorvastatina in rosuvastatina.

Knjižice “V skrbi za vaše zdravje”

V knjižicah lahko preberete več o holesterolu, enem od najnevarnejših dejavnikov, ki vplivajo na hitro napredovanje ateroskleroze. Objavljene so tudi na www.krka.si.

Več o holesterolu lahko preberete tudi v reviji Holesterol – prijatelj ali sovražnik? (PDF, 5,66 MB), ki je prav tako objavljena na spletni strani www.krka.si.