Holesterol – tudi sovražnik lahko postane prijatelj

Holesterol – tudi sovražnik lahko postane prijatelj

Vedeti moramo, kje je naš sovražnik ranljiv in kje najmočnejši, kaj ga krepi. Prav zato moramo poznati svoje vrednosti krvnih maščob in jih obvladovati, saj bomo le tako zvišan holesterol iz sovražnika spremenili v prijatelja. To pa je za vsakega od nas pomembna naložba v zdravje in vitalnost.

Zakaj je zvišan holesterol nevaren?

Zvišan holesterol se nalaga in kopiči v žilni steni. To imenujemo ateroskleroza, razvije pa se lahko kjerkoli v telesu. Najprej gre za tihe spremembe, brez simptomov, bolečin. Prve se lahko pojavijo že v otroški dobi. Poleg holesterola se v žilni steni kopičijo tudi druge maščobne snovi, kalcij in različne celice iz krvnega obtoka. Nastane aterosklerotična leha ali plak (slika spodaj), ki zmanjša premer žile in s tem tudi pretok krvi.

Zmanjšan pretok krvi v srčnih (koronarnih) žilah lahko pripelje do bolečine za prsnico oziroma angine pektoris. Če se aterosklerotična leha poveča, se lahko njena stabilnost zmanjša, pogosto se tudi razpoči. Na poškodovanem mestu žilne stene nastane strdek, ki lahko popolnoma zamaši žilo. Zamašitev srčne žile vodi v srčni infarkt, zamašitev arterij v možganih lahko povzroči možgansko kap, zamašitev arterij nog pa odmrtje (gangreno) dela noge ali celo cele noge

Neposredno ali vsaj posredno je ateroskleroza vzrok vsaj polovice vseh smrti v Sloveniji. Te so največkrat nepotrebne in prezgodnje, saj bi jih lahko preprečili, če bi zmanjšali dejavnike tveganja. Zvišan holesterol je eden od najbolj nevarnih dejavnikov za nastanek in napredovanje ateroskleroze. Ciljne vrednosti holesterola je treba dolgoročno vzdrževati, saj je napoved za naše zdravje slabša, če smo dejavnikom tveganja izpostavljeni dlje časa.

Zniževanje holesterola zmanjšuje tveganje

Številne raziskave dokazujejo, da znižanje holesterola v krvi bistveno upočasni napredovanje ateroskleroze in zmanjša nevarnost za nastanek srčnega infarkta, možganske kapi ali pretočnih motenj v arterijah nog. Z znižanjem holesterola LDL za 1 mmol/l lahko tveganje za srčno-žilno umrljivost in nesmrtni srčni infarkt zmanjšamo za četrtino.

Preizkušena izbira za učinkovito in varno znižanje holesterola

Statini so najpogosteje uporabljena zdravila za znižanje holesterola v krvi. Z njimi lahko skupni holesterol in holesterol LDL znižamo tudi za polovico in več. Danes jih jemljejo milijoni ljudi. Pokazalo se je, da statini spadajo med varnejša zdravila, saj so neželeni učinki zelo redki. Pri tistih bolnikih, ki so srčni infarkt že preboleli, se verjetnost za ponovne srčno-žilne zaplete zmanjša za polovico. Statini so dokazano varni tudi pri dolgotrajni uporabi (več let).

Poleg tega izboljšujejo prožnost žil, zavirajo aktivacijo in trganje aterosklerotičnih leh, delujejo antioksidativno in protivnetno ter uravnavajo strjevanje krvi. Korist zdravljenja je torej veliko večja kot tveganje za pojav neželenih učinkov.

»Zakaj moram jemati zdravila, čeprav se dobro počutim?« se marsikdo vpraša, ko laboratorijski izvidi pokažejo povečane vrednosti krvnih maščob in zdravnik napiše recept.

Pri jemanju statinov se je treba zavedati, da ne gre za zdravljenje bolezni, ampak za preprečevanje srčno-žilnih dogodkov, kot sta možganska kap in srčni infarkt. Samo zdrav življenjski slog in redno jemanje zdravil za uravnavanje vrednosti krvnih maščob bosta upočasnila naraven proces staranja žil in aterosklerozo ter pomembno zmanjšala tveganje za nastanek bolezni srca in žilja.

Statini so učinkoviti le, če jih jemljemo redno. Zdravljenje ni uspešno, če jih jemljemo občasno ali pa le krajše obdobje. Učinkovitost je še večja, če upoštevamo priporočila za zdrav življenjski slog.

Holesterol se spremeni v našega sovražnika, če ga je v krvi preveč. Na voljo pa so učinkovita in preizkušena zdravila, ki pomagajo dodati leta življenju in tudi življenje letom.