14. november – razumeti sladkorno bolezen

14. november – razumeti sladkorno bolezen

Poleg zvišanega krvnega sladkorja to bolezen pogosto spremljata tudi motena presnova maščob (holesterola) in zvišan krvni tlak.

Bolezen lahko povzroči tudi okvare na žilju in živčevju. Zato je pomembno, da jo odkrijemo dovolj zgodaj, pravočasno začnemo zdravljenje in preprečimo hude posledice bolezni. Sladkorno bolezen tipa 2 ima približno 90 % vseh sladkornih bolnikov. Preprečimo jo lahko z zdravim načinom življenja, torej z zdravo prehrano, rednim in dovolj intenzivnim gibanjem ter normalno telesno težo.

Namen svetovnega dneva sladkorne bolezni je ozaveščanje o vzrokih za to bolezen, da bi jo vsakdo dovolj zgodaj prepoznal in pravočasno poskrbel za svojo prihodnost. Za sladkorno boleznijo lahko zboli vsak, če je ne zdravimo, pa je lahko smrtno nevarna.

Dejavniki tveganja za nastanek sladkorne bolezni

Bolj ogrožene so osebe, ki imajo ožje sorodnike s sladkorno boleznijo, debele osebe, osebe z večjim obsegom pasu (ženske več kot 80 cm, moški več kot 94 cm), bolniki s povečanimi vrednostmi maščob in zvišanim krvnim tlakom, bolniki po srčnem infarktu in možganski kapi, ženske, ki so imele sladkorno bolezen v nosečnosti, ženske s sindromom policističnih ovarijev (s cistami v jajčnikih) in starejši od 45 let.

Kaj lahko storimo ob sladkorni bolezni?

Enako kot vse bolezni sodobne družbe je tudi sladkorno bolezen mogoče preprečiti (ali odložiti njen nastanek) z zdravim načinom življenja – z rednim gibanjem, zdravo prehrano in vzdrževanjem normalne telesne teže. Za zdravo življenje se je treba odločiti čim bolj zgodaj, v tem duhu je treba vzgajati že otroke.

30 minut vadbe na dan lahko tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 zmanjša za 40 %.