Magnezij za zdravo telesno aktivnost

Magnezij za zdravo telesno aktivnost

Magnezij je po količini četrti mineral v telesu. Kar 60 % ga je v kosteh, 30 % pa v skeletnih in srčni mišici. V telesu ima izjemno pomembno vlogo, saj sodeluje pri mišičnem krčenju, uravnavanju krvnega tlaka, ohranjanju zdravega imunskega sistema ter pri presnovi beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov v energijo.

Vloga magnezija pri gibanju

Gibanje urejata dva sistema: živčevje in mišice. Živčna celica prenese signal, da bomo naredili gib, do mišične celice, ki gib izvede, tako da se skrči ali sprosti. Magnezij je potreben za prenos signala in za krčenje mišične celice. Kadar ga v telesu primanjkuje, so živčne in mišične celice preveč aktivne, kar povzroči neželene gibe, kot so trzanje mišic (npr. očesne veke, ustnih kotičkov), mišični krči in občutek napetih mišic.

Zmagovalni mineral za večjo zmogljivost

  • Z več kot 0,75 mmol/l magnezija v krvi boste brez krčev pretekli 10 km.
  • Z več kot 0,85 mmol/l magnezija v krvi boste brez krčev pretekli maraton.
  • Z več kot 0,85 mmol/l magnezija v krvi boste pri treningu hitro pridobili kondicijo.
Zakaj se pri športu povečajo potrebe po magneziju in kako občutimo njegovo pomanjkanje

Pri športnih aktivnostih se magnezij skupaj z ostalimi elektroliti pospešeno izloča s potenjem in urinom, zato se potrebe po njem povečajo za 10 do 20 %. Magnezij ima pomembno vlogo pri presnovi glukoze v mišičnih celicah, zato moramo poskrbeti za dodaten vnos s hrano. Ker za to pogosto ne poskrbimo, se pri telesni aktivnosti hitreje utrudimo. To so potrdile tudi raziskave, ki so pokazale, da redno in intenzivno vadbo pogosto spremljajo majhne vrednosti magnezija. Ker telo najprej črpa lastne zaloge magnezija, se lahko posledice pomanjkanja (npr. nočni krči) pokažejo z zamikom. Za obnovitev zalog v telesu je potrebnega več časa, samo enkraten vnos tega minerala ne zadostuje.

Športniki pomanjkanje magnezija občutijo kot:

  • telesno in duševno utrujenost, izčrpanost,
  • višji utrip in zadihanost,
  • mišične krče, trzanje, napete mišice,
  • glavobol in migreno,
  • razdražljivost in zaspanost,
  • slabo regeneracijo.
Kako nadomestiti izgubljeni magnezij?

Za ustrezno telesno pripravljenost športnikov je priporočljiv dnevni vnos magnezija med 300 do 600 mg na dan. Nekaj magnezija zaužijemo že s pitno vodo, vendar je ta zaradi številnih prečiščevalnih ciklov vedno bolj osiromašena. Glavni vir magnezija je ustrezna prehrana, ki vsebuje žita (polnozrnati kruh, kosmiči), listnato zelenjavo, oreščke in semena (zlasti bučna), grah, fižol in lečo. Ker so potrebe po magneziju pri športni aktivnosti večje in ljudje pogosto jemo industrijsko predelano hrano, večina težko zadovolji svoje potrebe po tem mineralu. V takih primerih je priporočljivo jemanje prehranskih dopolnil z magnezijem, ki so na voljo v lekarnah.

Vitamin B2 dopolnjuje delovanje magnezija

Vitamin B2 podobno kot magnezij sodeluje pri presnovi – pri pridobivanju energije iz hrane. Če ga primanjkuje, je pretvorba maščob v energijo za polovico počasnejša. Že 40 minut športne aktivnosti, denimo aerobike ali teka, podvoji potrebe po vitaminu B2, ki sodeluje pri pretvorbi maščob v mišice. Zaradi nepravilnega izgorevanja maščob se hitreje utrudimo.

Ker je vitamin B2 topen v vodi, ga telo ne more shranjevati in ga izloča ga z urinom. Zato je potreben reden vnos tega vitamina.

Povečanim potrebam po magneziju in vitaminu B2 lahko zadostite z uporabo prehranskega dopolnila Magnezij Krka 300. Zadostuje že 1 vrečka na dan, zelo aktivni odrasli pa lahko odmerek povečajo na 2 vrečki na dan. Edinstvena kombinacija magnezija in vitamina B2 omogoča boljšo regeneracijo po športni aktivnosti, saj telesu povrne energijske zaloge. Vitamin B2 je pri ljudeh, ki se redno ukvarjajo z vzdržljivostnim športom, potreben za pretvorbo maščob v energijo.

Magnezij Krka 300 v obliki granulata za pripravo napitka spodbuja rehidracijo, zato ga je najbolje zaužiti takoj po telesni aktivnosti. Je prijetnega okusa po pomaranči in limeti, ne vsebuje konzervansov, umetnih barvil, arom in sladil. Magnezij Krka 300 je visokokakovosten izdelek, proizveden v skladu s Krkinimi najvišjimi standardi.