Znaki pomanjkanja nekaterih mineralov

Znaki pomanjkanja nekaterih mineralov
MineralZnaki pomanjkanja
cinkbele pege na nohtih, utrujenost, dermatitis, izpadanje las, zmanjšana spermatogeneza, motnje obrambnega sistema
fosforslabost, utrujenost, rahitis
jodpomanjkanje energije, počasno duševno odzivanje, golša
kalcijrahitis, osteomalacija (mehčanje kosti), osteoporoza (krhkost kosti)
magnezijdrhtenje, mišični krči, utrujenost
selenstaranje kože, izguba življenjske moči
železoslabokrvnost, utrujenost, pomanjkanje energije, zmanjšana odpornost proti okužbam

Priporočeni dnevni odmerki vitaminov in mineralov

Priporočeni dnevni odmerek je povprečna količina vitamina ali minerala, ki glede na veljavne znanstvene podatke zadošča potrebam vseh zdravih oseb ob predpostavki, da zaužijejo dovolj vseh drugih hranil. Ob povečanih potrebah po vitaminih in mineralih je lahko priporočljiv večji odmerek, vendar naj ne bi presegel petkratne priporočene vrednosti. Večje odmerke vitaminov in mineralov pa potrebujejo otroci v obdobju intenzivnega odraščanja, starejši, srčno-žilni bolniki, ljudje, ki jemljejo nekatera zdravila, kadilci in vsi, ki pijejo alkoholne pijače, telesno zelo aktivni ljudje (predvsem športniki), ljudje, ki se prehranjujejo enolično (vegetarijanci) ali neredno (predvsem otroci in mladostniki), ter nosečnice in doječe matere.

Preglednica priporočenih dnevnih odmerkov

Evropska agencija za varnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) je priporočene vrednosti dnevnih odmerkov vitaminov in mineralov posodobila leta 2017. Dokument je dostopen v angleškem jeziku. (1)

Vir
1. Overview on Dietary Reference Values for the EU population as derived by the EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), 2017.