Hoja

Nepogrešljivi tek

Nepogrešljivi tek

Razmišljate o tem, da bi del običajne hoje nadomestili s tekom? Kdor redno in pogosto teče živi bolje in dlje, zagotavljajo ameriški znanstveniki. Skupina strokovnjakov pod vodstvom športnega medicinca in onkologa, dr. Scotta E. Shermana je v 16 let trajajoči poglobljeni raziskavi na 1400 ženskah ugotovila, da telesno aktivne predstavnice nežnejšega spola redkeje obolevajo za […]

Hoja – balzam za možgane

Hoja – balzam za možgane

Tveganje za upad kognitivnih sposobnosti do pozne starosti zmanjšujejo igranje tenisa, hoja in igranje golfa.

Srce in žilje in telesna aktivnost

Srce in žilje in telesna aktivnost

Dober začetek v preprečevanju ateroskleroze je lahko redna telesna aktivnost. Epidemiološki podatki kažejo, da telesna neaktivnost, podobno kot drugi dejavniki tveganja za aterosklerozo, pomeni najmanj 2-krat večjo ogroženost za nastanek in napredovanje koronarne bolezni.

S telesno dejavnostjo proti bolečini

S telesno dejavnostjo proti bolečini

Vsakodnevna telesna dejavnost našim možganom pošilja pozitivno sporočilo. Nanj odgovorijo s tvorbo naravnih kemičnih snovi, ki na naše telo delujejo spodbudno. Izjemno dobro počutje po telesni dejavnosti ni značilno le za aktivne športnike. Raziskave so pokazale, da lahko vsaka dejavnost, ki pospeši bitje srca in traja vsaj 12 do 15 minut, povzroči tvorbo teh telesnih spodbujevalcev.