Hoja – balzam za možgane

Hoja – balzam za možgane

Ameriški znanstveniki so proučevali vpliv gibanja na inteligenčni količnik in ugotovili, da hoja upočasnjuje pojemanje kognitivnih sposobnosti. Moški in ženske, ki redno hodijo, nimajo težav z izgubo spomina, upočasnjenim mišljenjem in upadanjem drugih kognitivnih funkcij, ki so povezane s staranjem in propadanjem organizma.

Na koncu 20. stoletja so testirali kognitivne sposobnosti 5925 žensk, starih 65 let in več, 6 let kasneje pa so test ponovili.

Pri drugem testiranju so bili rezultati 24 % slabši pri ženskah, ki so na teden prehodile manj kot kilometer. Ugotovili so tudi, da so se rezultati z vsakim nadaljnjim prehojenim kilometrom izboljšali kar za 13 %. Še bolj izrazito prožnost in mentalno čilost so ugotovili pri ženskah, ki so jemale izdelke iz ginka (Ginkgo biloba) in antioksidante (vitamine A, C in E ter minerala cink in selen).

Med dejavnosti, ki tveganje za upad kognitivnih sposobnosti zmanjšujejo do pozne starosti, spadajo igranje tenisa (2-krat na teden), hoja (1,5 km na dan) in igranje golfa (1-krat na teden).

Kognitivne sposobnosti so v veliki meri odvisne tudi od srčno-žilnega sistema, ki dovaja kri v možgane. Številne raziskave so pokazale, da je oslabljen srčno-žilni sistem povezan s pospešenim pojemanjem sposobnosti ter z melanholijo in depresijo.

Po ugotovitvah zdravnikov in psihologov vsakodnevna in načrtna telesna dejavnost omogoča boljše telesno in duševno zdravje.